Kurir o duhanskoj industriji: Hrvati nam uzeli milijune

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2012. u 10:42
Tomislav Milicevic/VLM/PIXSELL

Srbija je prihvatila sporazum po kojem je carina na uvoz više od 25 tona cigareta mjesečno iz Hrvatske 15 posto, a na uvoz cigareta iz Srbije u Hrvatsku 38 posto, piše Kurir.

"Nekadašnja ministrica poljoprivrede Ivana Dulić Marković, njen nasljednik Goran Živkov i ministar za ekonomske odnose s inozemstvom Milan Parivodić, iako su bili u mogućnosti, nisu spriječili da hrvatske duhanske tvrtke lakše izvoze cigarete u našu zemlju nego naše duvandžije u Hrvatsku. Ništa nisu učinili ni njihovi nasljednici, među kojima je bio i Mirko Cvetković", piše Kurir.

Novina tvrdi kako su zato od 2007. do 2011. hrvatske duhanske kompanije u Srbiju izvezle robu vrijednu 61 milijun eura, a srpske kompanije za nešto manje od milijun eura. Sve je počelo ulaskom Srbije u CEFTA-u u prosincu 2006. godine, kada je Srbija prihvatila da i dalje vrijedi bilateralni sporazum s Hrvatskom po kojem je carina na uvoz više od 25 tona cigareta mjesečno iz Hrvatske 15 posto, a na uvoz cigareta iz Srbije u Hrvatsku 38 posto, podsjeća Kurir.

Pregovore o ulasku u CEFTA vodila su ministarstva ekonomskih odnosa sa inozemstvom, financija i poljoprivrede. Tada je ministar financija bio Milan Parivodić, a ministrica poljoprivrede Ivana Dulić Marković. Mirko Cvetković bio je ministar financija u razdoblju od svibnja 2007. do srpnja 2008. Političar Milan Paroški optužio je Dulić Marković  da je povezana s prodajom skoro 30 vojvođanskih poduzeća hrvatskom državnom investicijskom fondu, ističući da je rođena u Zagrebu, gdje je i diplomirala, piše Kurir.

"U pripremi za ulazak u CEFTA Srbija je mogla i morala otvoriti pitanje carina na cigarete, to je bilo legitimno", kaže Jelena Pavlović, direktorica korporativnih poslova tvrtke "Philip Morris", koja je privatizirala Duhansku industriju Niš.

Sve bi moglo promijeniti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i izlaskom iz CEFTA. "Zbog toga je pred nama izmjena vanjskotrgovinskog režima za cigarete. Očekujemo da se Srbija odupre pritiscima ukoliko ih bude i da će se za Hrvatsku primjenjivati ​​ista carina kao i za ostale članice EU kada izvoze u Srbiju", kaže Filipović. Naime, carina na uvoz hrvatskih cigareta u Srbiju nakon ulaska Hrvatske u EU trebala bi biti 57,6 posto umjesto sadašnjih 15 postom isiče Kurir.

Komentirajte prvi

New Report

Close