Kupnja postaje glavnim motivom odlaska na odmor

Autor: Marta Duić , 01. rujan 2014. u 22:00
Turisti u Parizu troše oko 4000 dolara na kupnju/FOTOLIA

Kineski putnici troše više vremena i novca u maloprodaji nego ostali putnici u cijelom svijetu.

Mnoge europske zemlje prepoznale su shopping turizam kao novi segment gospodarskog rasta.

Ulaganjem u tu granu turizma učinili su velik gospodarski iskorak i povećali dobit samima sebi. Turisti sa svih strana svijeta dolaze na već odavno popularne destinacije s ciljem kupovanja i trošenja novaca u njihovim maloprodajnim robnim kućama i shopping centrima. Globalna istraživanja pokazuju vrtoglave iznose koje ˝shopping turisti˝ potroše prilikom svojih putovanja trošeći više na kupovinu i užitak koji im ona pruža, nego na smještaj i hranu. U Hrvatskoj taj svjetski prihvaćen trend još nije prepoznat i nismo ni svjesni punog potencijala koji nam može donijeti. Hrvatska je Kinezima, ali i ostalim turistima s Dalekog Istoka zanimljiva u kombinaciji obilaska susjednih nam država te zbog blizine mora i široke ponude prirodnih ljepota koju ovi ljudi posebno cijene.

Ipak moramo postati svjesni kako kineski turisti danas osim što žele uživati u uobičajenim turističkim atrakcijama, žele kupovati u prodavaonicama velikih brendova te da je shopping za njih postao osnovni motiv odlaska na putovanje. Porast kineskih putnika/turista nazvan je najvećim fenomenom koji zahvaća globalnu putničku industriju još od izuma komercijalnog leta. Navike turista danas sve više utječu i na poredak prioritetnih destinacija u svijetu, a sektor u kojem se to najočitije vidi je maloprodajni sektor. Kineski putnici uključujući mnoge druge azijske narode i Brazilce troše više vremena i novca u maloprodaji nego ostali putnici u cijelom svijetu. Živimo u vremenu kada sve veći broj turista odabire destinacije za odmor tek nakon što prouče njihove shopping mogućnosti. Shopping za užitak više nije posve slučajna aktivnost koja se događa tijekom godišnjeg odmora i u slobodno vrijeme.

Za milijune turista to je postalo osnovni ili jedan od glavnih motiva i razloga za planiranje putovanja i odmora. Tijekom 2012. godine , posjetitelji grada New Yorka potrošili su više novca na kupovinu nego na troškove smještaja i boravka u samom gradu. Točnije riječ je o 8 milijarda dolara potrošenih isključivo za potrebe shoppinga. Prema navodima kineskih turističkih ureda, oni u inozemstvu na putovanjima potroše oko 102 milijuna dolara godišnje, čime dodatno opravdavaju svoj nadimak "putujući novčanici". Globalno izvješće shopping turizma za 2013.godinu pokazalo je kako prosječni kineski putnik u Parizu, svjetski poznatoj turističkoj destinaciji potroši gotovo 4000 dolara na kupovinu, što je više od polovice iznosa koji ukupno potroše tijekom svog cijelog putovanja. Istraživanja su pokazala kako je Europa ipak po tom vidu turističke ponude u zaostatku u usporedbi s primjerice Australijom koja obraća veliku pozornost na svoje kineske goste.

Turističke želje i potrebe mijenjaju se iz dana u dan, pa se u skladu s tim treba mijenjati i turistička ponuda i uspostaviti nove vidove turizma koji će dodatno privući pažnju turista. Mnogi turisti danas maloprodajne ponude gledaju kao dodatnu aktivnost koja  je turistima motivator da odu na određeno putovanje i potroše i više novaca no što su planirali. Poznate turističke destinacije čine sve potrebne korake kako bi postali jedna od top destinacija tzv.˝shopping turista˝. Njihova široka i razvijena ponuda maloprodajnih lanaca i dodatna sniženja samo su neki od načina na koje žele i pokušavaju privući dodatan broj turista. 

Novi trendovi

Posebni ulaz za bogate Kineze

Važnost kupovine u sklopu bilo koje turističke ponude i kao segment turističkog gospodarstva nije novost, a promjena u načinima planiranja i razmišljanjima o putovanjima uobičajena je pojava nastala u skladu sa svjetskim trendovima. Printemps, robna kuća u Parizu, ima zaseban ulaz za skupine kineskih turista jer su prepoznali njihovu važost za svoj gospodarski razvoj. U robnoj kući radi osoblje koje govori mandarinski, a imaju i web stranicu i mape na kineskom jeziku. Francuski hoteli turiste privlače nudeći kineske TV kanale, jelovnike s fotografijama svjesni činjenice da Kinezi takve detalje Kinezi doživljavaju kao znak poštovanja. Neke zemlje su toliko uložile u ovaj vid turizma da zapošljavaju posebne kineske prodavače kako bi se turisti osjećali kao kod kuće i li imaju specijalizirane vodiče za trgovine u velikim zračnim lukama koji kineskim turistima olakšavaju kupovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close