Kupnja na netu uz Googleov Android i putem – glasa

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2017. u 22:00
Iz Wal-Marta jamče da će iskustvo kupnje u suradnji s Googleom biti jedinstveno/REUTERS

Softver u pametnim telefonima preko platforme Google Assistant omogućit će naručivanje i plaćanje u online dućanima Wal-Marta.

Trgovački lanac Wal-Mart udružio se s Alphabetovim Googleom kako bi ušao na tržište glasovne kupovine, kojim trenutačno dominira Amazon, inače najveća online trgovina u svijetu, otvorivši time novo poglavlje konkurentske borbe Wal-Marta i te kompanije na području internetske prodaje.

Google, koji proizvodi softver Android koji se koristi za pokretanje većine, odnosno oko 85 posto pametnih telefona u svijetu, krajem rujna ponudit će stotine tisuća Wal-Martovih stavki na svojoj glasovnoj Google Assistant platformi, napisao je u srijedu na svom blogu direktor Wal-Martovog odjela internetske trgovine Marc Lore. Amazon, čija glasovna platforma Alexa omogućuje korisnicima maloprodajnu kupnju, ima posvemašnji udio u američkoj industriji glasovnih uređaja, a sa svojim Echo uređajima u 2016. zauzimao je 72,2 posto tržišta, znatno ispred Google Home uređaja, kojem pripada 22 posto, pokazuje istraživanje tvrtke eMarketer.

 

72 posto

tržišta glasovnih uređaja za maloprodaju drži Amazon

Amazon također dominira u odnosu na Wal-Mart i druge maloprodajne lance u internetskoj prodaji. Wal-Mart je, međutim, krenuo agresivno nuditi popuste kupcima koji kupuju putem interneta te sami podižu robu, a omogućava im i besplatnu isporuku u roku dva dana za kupnju od 35 dolara i više. Ti najnoviji potezi su čak prisilili Amazon vlasnika Jeffa Bezosa, trenutačno najbogatijeg čovjeka na svijetu, a koji rijetko oponaša konkurenciju, da smanji svoj cjenovni prag za besplatnu dostavu.

"Jedan od osnovnih razloga za glasovnu kupovinu bit će mogućnost kreiranja košarice prethodno kupljenih svakodnevnih namirnica", naglasio je Lore. Dodao je da Wal-Mart ima veće planove za glasovnu kupovinu iduće godine, uključujući kapitaliziranje svojih 4700 trgovina u SAD-u, za 'stvaranje korisničkog iskustva koje trenutačno ne postoji nigdje drugdje u području glasovne kupovine'.

Kupci će biti u mogućnosti koristiti glasovnu kupovinu za podizanje narudžbe s popustom u trgovini ili kupiti svježe namirnice širom zemlje, kaže Lore. No, dok i Amazonovi i Googleovi glasovni uređaji bilježe porast popularnosti, ljudi ih i dalje uglavnom koriste za neke osnovne zadatke poput uspostave telefonskih poziva ili slušanje glazbe. Napomenimo da je Google ovih dana objavio i novu, 8.0 verziju Androida, nazvavši je po popularnim keksima Oreo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close