Kupio skijalište Krvavec, a dužan za porez 260.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2018. u 08:03
Za skijalište Krvavec Janša je platio 1,68 milijuna eura

Krvavcu je potrebno ulaganje od 10 do 50 milijuna eura, a žičare ne donose dovoljno novca za kupovinu nove opreme.

Nakon prodaje tvrtke RTC Krvavec, koja upravlja istoimenim popularnim skijalištem, omiljenim i među hrvatskim skijašima, u slovenskoj javnosti pojavilo se više dvojbi o prikladnosti odabranog kupca.

Naime, Janezu Janši, poduzetniku iz Gorenjske, trebao je gotovo pola godine da plati 1,68 milijuna eura prethodnom vlasniku Unioru Zreče, piše portal Siol.net. Samo dva dana po završetku transakcije Janša je za Finance rekao da nema novac za ulaganje u razvoj Krvaveca kao i da računa na značajnu pomoć države.  Međutim, Janša ima nemalih problema s državom jer je u isto vrijeme dok je pokušavao dovršiti kupnju skijališta Krvavec država protiv njega počela postupak za naplatu više od 260 tisuća eura poreznog duga, s kamatama.

'Nesporazum s poreznicima'
Toliko prema službenim podacima financijskoj upravi (Furs) duguje Janšina tvrtku Infohip. Ta tvrtka je danas na vrhu lanca tvrtki kroz koje Janša vlasnički upravlja RTC-om Krvavec. Infohit je također na popisu najvećih poreznih dužnika u Sloveniji i već nekoliko mjeseci svi bankovni računi tvrtke su blokirani. Krvavec je Janša kupio preko tvrtke Alpsko investicijsko društvo.

 

20 posto

umjetnog snijega može se proizvesti iz sadašnjeg jezera

Za Siol.net Janša je rekao da se radi o nesporazum s Fursom i da uopće nema porezni dug. "Između tvrtke Infohip i Fursa još uvijek je u tijeku računovodstveno usklađivanje poreznih obveza. Furs je do sada Infohipu priznao i otpisao više od 600 tisuća eura, a za preostalih 250 tisuća traje usklađivanje, a po završetku Infohip neće imati nikakvih poreznih obveza", objasnio je Janša.

Potrebno je novo jezero 
Još 2013. godine Janša je imao velikih problema s dugom, uključujući i državu. Dvije banke i drugi vjerovnici željeli su dražbom njegove imovine povratiti 90 tisuća eura. Riječ je o dugu koji je nastao iz  stečaja trgovine Zapravljivček, jedne od prvih privatnih trgovina u Gorenjskoj.  Godine 2016. tvrtka Infohip je na 106 tisuća eura prihoda od prodaje ostvarila 180 tisuća eura gubitka iz poslovanja. Od gubitka su je spasili izvanredni prihodi, vrlo vjerojatno je Janša dobio odštetu, objašnjava Siol.net.

"Krvavcu je potrebno ulaganje od 10 do 50 milijuna eura, za to nemamo novca, a žičare ne donose toliko prihoda za ulaganje u novu opremu", rekao je Janez Janša za Finance. Među željenim investicijama je izgradnja novog jezera kojeg Krvavec treba za zasnježivanje skijališta. Jezero Zvoh danas se ispuni za osam dana, a iz njega se može proizvesti samo 20% umjetnog snijega potrebnog skijalištu.

"Zato tražimo izvor financiranja za izgradnju novog jezera, jer tek ako se izgradi novo jezero u deset dana ćemo moži zasniježiti 75% skijaških staza, što će biti usporedivo s konkurentnim tvrtkama koje imaju lakši pristup vodi", izjavio je gorenjski poduzetnik, dodajući kako računa na državu da subvencionira ili kupi neke nove uređaje. "Neću se zaduživati, to samo donosi strah od potonuća", dodao je Janša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close