Kuće na Sardiniji ponudili po cijeni manjoj od 10 kuna, stižu zahtjevi iz cijelog svijeta

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2018. u 12:29
FOTO: Screenshot/YouTube

Jeste li jedan od ljudi koji sanjaju o posjedovanju doma u lijepom talijanskom selu? Možda je baš ovo vijest koju ste čekali, jer sada ga možete kupiti za samo nešto više od jednog dolara.

Ollolai, mjesto u planinskom području Barbagia na Sardiniji provodi akciju prodaje stotina napuštenih domova za samo 1,2€. Ovo nije prvi talijanski grad koji se pokušao poslužiti ovim trikom, no izgleda da će biti jedini koji će provesti obećanje. Osim iznimno jeftinih domova ovaj gradić krasi i ljepota, te bogata povijest pogodna za privlačenje znatiželjnika.
Kupnjom nekretnine od jednog dolara obvezujete se na obnovu, pa ste tako dužni ispuniti obećanje i obnovu koja se procjenjuje na oko 25 000 dolara završiti unutar tri godine od kupnje, piše CNN.

Ovakav plan obnove zajednice rezultat je rapidnog smanjenja populacije s 2,250 na 1,300 i sa samo nekoliko rođene djece godišnje.

"Moja borba je spasiti našu jedinstvenu tradiciju od pada u zaborav'',  kaže Efisio Arbau, gradonačelnik Ollolaija.

Arbau je kontaktirao bivšeg vlasnike kuća, mahom pastrire, poljoprivrednike i obrtnike tražeći od njih da domove daju gradskim vlastima.

"To su slikovite stare građevine napravljene sa Sardinijinom tipičnom sivom granitnom stijenom koja raste na planinskim vrhovima i obalama", kaže Arbau.

Usvojio je posebnu uredbu i stavio imovinu na tržište, po povoljnim cijenama, 2017. godine.

Unatoč lošim uvjetima, već su prodane tri kuće, a Arbau kaže da je dobio više od 100 zahtjeva za kupnju iz cijelog svijeta, uključujući Rusiju i Australiju.

Gradonačelnik se nada kako će obnova domova pomoći u stvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju lokalnog gospodarstva.

Vito Casula, umirovljeni građevinar, bio je prvi koji se odlučio na ovaj pothvat kupivši kuću na dva kata, a dom je preuredio  pomoću ekološki prihvatljivih materijala i reciklirajući stari namještaj.

"Živimo u blizini i često posjećujemo Ollolai, a jedan dan je moja žena vidjela oglas u novinama, to je bila prilika", kaže Casula. "Ovaj tihi grad je zamrznut u vremenu, a nudi miran i zdrav život."

On preporučuje ovo selo svakome tko se bori s previše stresa i traži odmor. Za njega svježi zrak, nepostojanje smoga i sjajan pogled imaju iscjeliteljsku moć, a prijatelji govori i o mještanima,

"Stanovnici su otvoreni i prijateljski  nastrojeni da se osjećam kao kod kuće, nikad ne dopuštaju da plaćam u bar-u i stalno nas pozivaju na ručak i večeru", zaključuje Casula.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close