Krka prodaju povećala 12%, najviše je porasla na Zapadu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2019. u 22:00
U Njemačkoj je prodaja pala

Prema najnovijem izvješću o poslovanju, 94% prodaje Grupe i 95% prodaje matične tvrtke ostvareno je na inozemnim tržištima.

U prvom tromjesečju ove godine slovenska farmaceutska grupa Krka ostvarila je 377,3 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Matična kompanija Krke prodala je proizvode i usluge u vrijednosti od 288,5 milijuna eura, što je oko pola milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u kompanijskom izvješću, prenose Finance. Prema izvješću, 94% prodaje Grupe i 95% prodaje matične tvrtke ostvareno je na inozemnim tržištima. 

Visoki skok u Skandinaviji
"Najveći apsolutni rast prodaje (za 15,9 milijuna eura) ostvaren je u regiji Istočne Europe, s najvećim relativnim rastom (za 16%) u regiji Prekomorska tržišta, dok je Istočna Europa, koja ima najveći udio u ukupnoj prodaji od 32,4%, najveća prodajna regija", pohvalili su se. Istočnu regiju po prodaji prati regija Srednja Europa sa 85,9 milijuna eura i 22,8% udjela u prodaji Grupe Krka, uz 6% povećanje prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Treća regija s najvećom prodajom bila je Zapadna Europa sa 84,3 milijuna eura (22,3% udjela) i porastom prihoda od prodaje za 14%. I to unatoč padu prodaje od 12% na najvećem tržištu u ovoj regiji, Njemačkoj, uglavnom zbog manje prodaje putem javnih natječaja.  Međutim, prodaja je u Skandinaviji porasla za 57% u odnosu na prvo tromjesečje, a u Norveškoj je prodano 125% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveće tržište u sjevernoj Europi je Švedska, gdje je podružnici Krka Sverige prodaja porasla za 71% u odnosu na kraj ožujka 2018. godine.

U regiji Jugoistočna Europa Krka je prodala proizvode vrijedne 50,4 milijuna eura (13,4% udjela u ukupnoj prodaji), a u regiji Prekomorska tržišta za 12,6 milijuna eura (3,3% udjela).  Relativno, najviše su porasla Prekomorska tržišta (Daleki i Bliski istok, Azija i Amerika), za 16%. Na domaćem tržištu Grupa je prodala proizvode i usluge u vrijednosti od 2 milijuna eura, što je 5,8% ukupne prodaje Krke i 4% više nego u istom razdoblju  lani. Najznačajniji proizvodi još uvijek su proizvodi za ljudsku uporabu (93,1% prodaje).

Najveća prodajna skupina, sa 83,3%, bili su lijekovi na recept, zatim slijede proizvodi bez recepta (9,7%) i veterinarski proizvodi (4,7%), dok zdravstvene usluge čine 2,3% prihoda.  Prodaja lijekova na recept bila je 13% veća nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je prodaja proizvoda bez recepta porasla za 8%, a prodaja veterinarskih proizvoda za 7%, dok je prodaja zdravstvenih i turističkih usluga povećana za 6% u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Čista dobit 42% veća
Grupa Krka ostavarila je dobit iz poslovanja (EBIT) vrijednu 72,2 milijuna eura ili 17% više nego u istom razdoblju prošle godine. EBIT kompanija Krka iznosila je 63,8 milijuna eura ili 600 tisuća eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Čista dobit Grupe Krka iznosila je 70,3 milijuna eura ili 42% više nego u istom razdoblju lani, a kompanije Krka 65,3 milijuna eura ili četvrtinu više  nego lani.  

Komentirajte prvi

New Report

Close