Kriza u Venezueli donosi skuplju naftu

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2019. u 11:01
Foto: Reuters

Ne bi trebale iznenaditi kratkoročne promjene cijene, ali ne očekujem drastično poskupljenje, kaže naftni stručnjak Davor Štern.

Iznenadna eskalacija u odnosima između Venezuele i SAD-a mogla bi imati značajne reperkusije na globalno tržište nafte, ocjenjuju stručnjaci.

Tržište sada očekuje hoće li američko priznavanje lidera Nacionalne skupštine Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele i posljedično protjerivanje američkih diplomata koje je naredio režim Nicolasa Madura dovesti do sankcija na izvoz nafte. U slučaju proširenja američkih sankcija na venezuelanski energetski sektor, to će imati devastirajuće posljedice na zemlju čije je gospodarstvo već duže vrijeme na koljenima.

Proizvodnja nafte u Venezueli pada već neko vrijeme, a RBC Capital Partners očekuje da će se ove godine proizvodnja smanjiti za dodatnih 300.000 do 500.000 barela dnevno. Ako administracija predsjednika Donalda Trumpa "povuče obarač" u novim sankcijama, venezuelanski pad proizvodnje mogao bi narasti za dodatnih 400.000 barela, procjenjuje za CNBC Helima Croft, analitičarka u RBC-u. U tom slučaju, uz Iran, američke sankcije na izvoz nafte primjenjivale bi se i na drugu članicu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

 

500 tisuća

barela dnevno ove će godine pasti proizvodnja nafte u Venezueli

Svake sankcije mogu dovesti do povećanja cijena, kaže za Poslovni dnevnik naftni stručnjak Davor Štern. "Venezuela je veliki proizvođač nafte i ne bi nas trebale iznenaditi kratkoročne promjene na tržištu. Međutim, nafte na tržištu ima dovoljno što pokazuju i zadnja kretanja, tako da ne očekujem drastično poskupljenje", ocjenjuje Štern.  Inače, u četvrtak je tržišta više brinulo usporavanje globalnog rasta nego stanje u Venezueli, pa je barel Brent nafte oko podneva bio jeftiniji za 0,3 posto na 60,94 dolara.

Trumpovo priznanje Juana Guaidoa početna je točka, smatra Risa Grais-Targow, direktorica za Latinsku Ameriku u konzultantskoj kući Eurasia Group. Ona smatra kako će odluka Washingtona o sankcijama ovisiti kako će u narednim danima reagirati Madurov režim. Ako Juan Guaido bude uhićen, SAD bi mogao odgovoriti sankcijama. U lepezi opcija SAD može sankcionirati i general majora Nacionalne garde Manuela Queveda koji je ministar nafte Venezuele i šef državne naftne kompanije PDVSA. Inače, Venezuela ove godine predsjeda OPEC-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close