‘Kriza u Monte dei Paschi di Siena ne utječe na ostatak bankovnog sustava u Italiji’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 14:24
V.Grilli, M.Monti (Epa)

Upozoreno je i na bančinu ranjivost na probleme s financiranjem zbog dužničke krize u eurozoni.

Talijansko ministarstvo financija priopćilo je u utorak da kriza u problemima pritisnutoj banci Monte dei Paschi di Siena, kojoj je vlada ovih dana odobrila državnu pomoć, ne utječe na ostatak talijanskog bankovnog sustava.

"Banka općenito ima snažnu kapitalnu situaciju. Napetosti koje su ju pritisnule ne pogađaju bankovni sustav u cjelini", priopćilo je u utorak ministarstvo financija nakon sastanka odbora za očuvanje financijske stabilnosti. Jučer je talijanski ministar gospodarstva i financija Vitorio Grilli svjedočio pred odborom za financije talijanskog parlamenta o ulozi središnje talijanske banke u slučaju spornih transakcija iz razdoblja od 2006. do 2009. na kojima bi Monte dei Paschi di Siena po vlastitim procjenama mogla izgubiti 720 milijuna eura.

Mediji su krajem prošlog tjedna izvijestili, pozivajući se na službene dokumente, da je središnja banka već 2010. izrazila zabrinutost zbog ulaganja Monte dei Paschi di Siena u financijske izvedenice iako je nedavno zanijekala da je znala za ukupni rizik. Grilli je u jučerašnjem svjedočenju pred parlamentom korak po korak opisivao poteze središnje banke u slučaju spornih transakcija.

"Supervizija Banco d'Italia bila je primjerena, dugotrajna i temeljita i s vremenom je intenzivirana", kazao je Grilli članovima odbora. Naglasio je da su inspektori skrenuli pozornost na probleme s financiranjem s kojima se Monte dei Paschi di Siena suočila nakon akvizicije manjeg rivala Antonvenete u 2007., neposredno prije izbijanja financijske krize. Monte je španjolskom Santanderu za Antonvenetu platila čak 9,3 milijarde eura, iako ju je španjolska banka nešto ranije kupila za samo 6,6 milijardi eura.

Upozorili su i na bančinu ranjivost na probleme s financiranjem zbog dužničke krize u eurozoni. Banka inače ovisi o državnoj pomoći kako bi se održala na površini. Pomoć je zatražila i u studenom 2012., u iznosu od 3,9 milijardi eura, sukladno odgovarajućem zahtjevu Europske agencije za banke (EBA), utemeljenom na široj provjeri banaka u eurozoni na moguće krize. Talijanska središnja banka odobrila je prošlog vikenda pomoć posrnuloj banci a ministar Grilli opravdao je jučer intervenciju vlade ograničavanjem sistemskih rizika i osiguranjem štednih pologa klijenata.

Ujedno je poručio kako prijašnjoj upravi banke prijete moguće sankcije nakon unutarnje istrage. Izvršni direktor banke Allesandro Profumo u jednom je televizijskom showu u utorak kazao da bi banka u konačnici mogla biti nacionalizirana, no napominje da je bančin plan vratiti državi zajmove.

Komentirajte prvi

New Report

Close