‘Kriza eurozone mogla bi lako ponovno eruptirati ove godine’

Autor: Agencija VLM , 27. siječanj 2013. u 09:47
Barry Eichengreen (Epa)

Tržišta su prešla iz pretjeranog pesimizma u pretjerani optimizam, rekao je američki ekonomist

Kriza eurozone mogla bi lako ponovno eruptirati ove godine ne počnu li europski vođe brže riješavati probleme, rekao je vodeći američki ekonomist Barry Eichengreen.

– Ništa nije riješeno u eurozoni, gdje su tržišta prešla iz pretjeranog pesimizma u pretjerani optimizam – rekao je Eichengreen u intervjuu za AP u Davosu, švicarskom mjestu u kojemu se održava Svjetski gospodarski forum. Eichengreen je pozvao europske državnike da postupe u skladu svojim prijedlozima o učvršćivanju bankarskog sustava i onemoguće da propale banke još dodatno opterete javni dug izvlačenjem pomoći.

Mišljenje američkog ekonomista dosta se razlikuje od onoga što smo mogli čuti od drugi stručnjaka u Davosu. Šef Europske središnje banke Mario Draghi jučer je tako govorio o pozitivnim trendu na tržištima i predvidio oporavak eurozone u drugoj polovici ove godine. Forum u Davosu obilježio je i prosvjed Femena, skupine aktivistica koje su se proslavile golišavim akcijama. Djevojke su uzvikivale "SOS Davos", a na nagim tijelima bile su im ispisane poruke "Siromašna jer sam žena", čime aludiraju na slabu zastupljenost žena i mušku dominaciju u svijetu ekonomije.

– Postoji samo jedan način na koji možemo napasti patrijarhiju. Koristimo svoja gola tijela, svoju golotinju, kako bismo podijelile novu interpretaciju golotinje – rekla je ukrajinska aktivistica Irina Ševčenko.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Novinari VLM-a su majstori da nikada ne istaknu najvažnije. Ja zbilja ne razumijem kako se VLM uspijeva održavati!

A najvažnije je da je Eichengreen rekao slijedeće: “Ohne das Geld der Deutschen geht es nicht” (bez novca Nijemaca neće ići ništa). Angala Merkel je uglavnom držala “niski profil”. Naravno da nije mogla reći ništa određeno pred parlamentarne izbore, ali jest rekla da “jedinični troškovi rada Njamačke nisu preniski nego su drugih članica eurozone previsoki. Ako se nađemo u sredini, cijela Evropa će postati nekonkurentna, a Njemačka će izgubiti status izvozne velesile”. Ovo bi trebalo biti dovoljno za one koji “kuže” materiju. Naravno da nije rekla da to Njemačka neće dopustiti nego će okupiti oko sebe one koji joj trebaju i koji su se uspjeli uključiti u njenu izvoznu industriju. Svi ostali: Ćao đaci!

Za ostale: Jože Mencinger, vodeći slovenski ekonomist je davno dobro rekao: “Nije bitno što kaže Borut Pahor, nego što kaže Angela Merkel”.

Isto će za najkasnije dvije-tri godine a možde i ranije vrijediti i za Hrvatsku jer će i ona morati tražiti pomoć. Što mislite, od koga? Barem to je valjda jasno, zar ne?

http://www.eliminatordugova.com/

[emo_naivan]

Po meni tajming za dovrsetak privatizacije idealan. Slijedi rasprodaja po kunu.

New Report

Close