Krenula preuzimanja u farmaceutskoj industriji

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2019. u 07:30
AbbVie u botoksu traži novi izvor rasta/REUTERS

AbbVie kupuje Allergan za 63 mlrd. dolara.

Najava da će farmaceutska kompanija AbbVie preuzeti proizvođača botoksa Allergan za 63 milijarde dolara potakla je špekulacije o valu konsolidacije u globalnom farmaceutskom sektoru.

To je odmah poskupilo dionice potencijalnih meta, poput Mylana, Bausch Healtha i Teve čija je dionica u srijedu skočila za 5,7 posto.

Prema tumačenjima analitičara, AbbVie je u kupnji Allergana osigurao nove izvore rasta prihoda s obzirom na skori istek patenta za Humiru, lijek protiv artritisa i psorijaze koji je pravi "zlatni rudnik" za kompaniju.

Radi se o najprodavanijem lijeku na svijetu koji je samo prošle godine donio AbbVieu 20 milijardi dolara, a od 2010. čak 115 milijardi dolara. Međutim, Humiru sve više pritišće jeftinija konkurencija iz Europe, a 2023. ističu patentna prava za američko tržište, daleko najprofitabilnije za AbbVie.

S druge strane, prodaja botoksa lani je vrijedila 3,6 milijardi dolara, od čega 1,55 milijardi dolara u kozmetičke svrhe. Prema procjenama analitičara, botoks će ove godine donijeti 3,9 milijardi dolara prihoda, a do 2025. i šest milijardi dolara.

Podsjetimo, Allergan je 2016. želio kupiti Pfizer za 160 milijardi dolara. AbbVijeva najava preuzimanja došla je mjesec dana nakon što je Bristol-Myers Squibb objavio kupnju tvrtke Celgene za 74 milijardi dolara. Ove dvije kupnje dodatno su naglasile obnovljeni interes za konsolidaciju u industriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close