“Kralj obveznica” Bill Gross odlazi iz Pimcoa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2014. u 11:04
Reuters

Bill Gross, najpoznatiji investitor na svjetskim tržištima obveznica, odlazi iz tvrtke Pimco u konkurentski Janus, objavljeno je u petak.

Bill Gross, najpoznatiji investitor na svjetskim tržištima obveznica, odlazi iz investicijske tvrtke Pimco u konkurentski Janus, objavljeno je u petak, samo dan prije nego što je Gross trebao dobiti otkaz u kompaniji koju je osnovao prije više od 40 godina.

Gross, u dobi od 70 godina, u posljednje se vrijeme neprestano sukobljavao s upravom tvrtke i u niz navrata prijetio ostavkom, kažu izvori upoznati sa situacijom. Dodaju da je uprava Pimcoa i njegove krovne kompanije – njemačkog osiguravajućeg društva Allianz SE – u subotu namjeravala prihvatiti Grossovu ostavku na mjesto glavnog investicijskog direktora Pimcoa.

Odlazak Grossa, kojega su mnogi nazivali 'kraljem obveznica' zbog velikih uspjeha na tom tržištu, bio je jedan od osnivača Pimcoa 1971. godine i jedan od najzaslužnijih što je Pimco postala moćna investicijska kuća s oko 2.000 milijardi dolara imovine.

Pimco Total Return Fund (TRF), najveći svjetski obveznički fond s imovinom od oko 220 milijardi dolara, dugo je godina bio najuspješniji Grossov fond, no u posljednjih 16 mjeseci investitori su iz njega povukli gotovo 70 milijardi dolara, dok su njegovi rezultati zaostajali za konkurentima.

Njegov odlazak, koji je u petak osjetno zatalasao obvezničko tržište, mogao bi, kažu analitičari, značiti preusmjeravanje dijela investitora iz Pimcoa u Janus.

Zbog toga je jučer cijena dionice Janusa na Wall Streetu skočila 43 posto, dok je dionica Allianza na njemačkoj burzi pojeftinila 8,5 posto.

Odlazak Grossa uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da američka Komisija za vrijednosne papire istražuje jesu li u jednom od fondova koje je Gross vodio umjetno povećavani prinosi, no glasnogovornik Allianza poručio je da Grossova ostavka nije povezana s tom istragom.

Grossov prelazak u Janus, na čijem je čelu njegov dugogodišnji prijatelj Richard Weil, smatra se velikim dobitkom za tu investicijsku kuću, koja ima oko 180 milijardi dolara imovine, znatno manje od TRF-a i samo djelić ukupne Pimcove imovine.

„Radujem se što ću se ubuduće baviti samo investiranjem na tržištu s fiksnim prinosima, a ne složenim poslovima koji idu uz upravljanje golemom, kompliciranom organizacijom“, poručio je u priopćenju Gross, čiju imovinu Forbes procjenjuje na 2,3 milijarde dolara, po čemu je jedan od najbogatijih investitora u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close