Kraj za legendarnu marku: Tvrtka Tomos odlazi u stečaj

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2019. u 14:23
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Treba svakako podsjetiti kako je Tomos u nekadašnjoj državi uspješno izvozio Tomos Automatic i u SAD

Marka Tomos motorizirala je siromašnije dijelove građanstva u nekadašnjoj državi, kako na kopnu tako i na vodi. Ne radi se tu o super brzim i prestižnim vozilima nego o vozilima za široke narodne mase koje su si to uglavnom financijski i mogle u to vrijeme priuštiti. Tomos je sinonim za jeftin i pouzdani prijevoz na dva kotača, njegovi automatici i mopedi već su za njihovog postojanja postali legende. Jedna od najpoznatijih je Tomos Automatic, moped s automatskim mjenjačem s dvije brzine koji je pokretao mali dvotaktni motor obujma 49 ccm.

Kako piše Automobili.hr, taj motor pokretao je i druga vozila kao nikad prežaljeni Tomos APN s motociklističkim mjenjačem koji je bio nepoderiva mazga, a i kad se pokvario jednostavno i jeftino ga je bilo popraviti. Za APN modelom najviše tuguju naši poštari koji su na njemu prevezli tone i tone pošte i paketa te se ni ne mogu usporediti s današnjim krhkim i kvarljivim skuterima koje koriste. 

Treba svakako podsjetiti kako je Tomos u nekadašnjoj državi uspješno izvozio Tomos Automatic i u SAD, ali premda lijepo ušminkan s malim poluoklopom i naplatcima od lakog metala, nije imao mogućnosti za uspjeh zbog smrdljivog dvotaktnog motora. Kasnije prilagodbe na nove eko norme nisu dale rezultat i zlatno doba Tomosa je nepovratno prošlo, da bi ovih dana završilo stečajem tvrtke. Možemo reći samo, šteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close