Kraj za legendarnu marku: Tvrtka Tomos odlazi u stečaj

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Treba svakako podsjetiti kako je Tomos u nekadašnjoj državi uspješno izvozio Tomos Automatic i u SAD

Marka Tomos motorizirala je siromašnije dijelove građanstva u nekadašnjoj državi, kako na kopnu tako i na vodi. Ne radi se tu o super brzim i prestižnim vozilima nego o vozilima za široke narodne mase koje su si to uglavnom financijski i mogle u to vrijeme priuštiti. Tomos je sinonim za jeftin i pouzdani prijevoz na dva kotača, njegovi automatici i mopedi već su za njihovog postojanja postali legende. Jedna od najpoznatijih je Tomos Automatic, moped s automatskim mjenjačem s dvije brzine koji je pokretao mali dvotaktni motor obujma 49 ccm.

Kako piše Automobili.hr, taj motor pokretao je i druga vozila kao nikad prežaljeni Tomos APN s motociklističkim mjenjačem koji je bio nepoderiva mazga, a i kad se pokvario jednostavno i jeftino ga je bilo popraviti. Za APN modelom najviše tuguju naši poštari koji su na njemu prevezli tone i tone pošte i paketa te se ni ne mogu usporediti s današnjim krhkim i kvarljivim skuterima koje koriste. 

Treba svakako podsjetiti kako je Tomos u nekadašnjoj državi uspješno izvozio Tomos Automatic i u SAD, ali premda lijepo ušminkan s malim poluoklopom i naplatcima od lakog metala, nije imao mogućnosti za uspjeh zbog smrdljivog dvotaktnog motora. Kasnije prilagodbe na nove eko norme nisu dale rezultat i zlatno doba Tomosa je nepovratno prošlo, da bi ovih dana završilo stečajem tvrtke. Možemo reći samo, šteta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve