Kragujevac radi s četvrtinom kapaciteta

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2016. u 22:00
Umjesto 650 proizvodi se 400 automobila dnevno, Foto: PD

Nakon godišnjih odmora počela proizvodnja u srpskom Fiatu, ali s dvije smjene.

Poslije trotjednog kolektivnog godišnjeg odmora pokrenuta je proizvodnja u FCA Srbija, kao i kod njegovih glavnih kooperanata smještenih u kragujevačkoj industrijskoj zoni.

Nakon što je Fiat zbog smanjene potražnje za modelom 500L, posebno u SAD-u, otpustio nekoliko stotina radnika, radi se u dvije, a ne u tri smjene, te će umjesto dosadašnjih 650, s proizvodnih linija silaziti oko 400 automobila dnevno.

Očekuje se da će ove godine u kragujevačkoj tvornici biti proizvedeno oko 70 tisuća Fiata 500L, čime će biti iskorištena tek jedna četvrtina projektiranih kapaciteta kompanije FCA Srbija, piše list Danas. Suvlasnici tvornice, grupa Fiat Chrysler i vlada Srbije, ni mjesec i pol dana po okončanju izjašnjavanja radnika o dobrovoljnom odlasku nisu službeno objavili koliko ih je uz otpremnine, koje su se kretale od 4800 do 12.000 eura, napustilo svoja radna mjesta.

Na temelju informacije da je u FCA Srbija ostalo onoliko zaposlenika koliko je bilo predviđeno ugovorom s vladom Srbije o osnivanju zajedničke kompanije (2433), te da je prije vala otkaza u Kragujevcu bilo 3200 radnika Danas procjenjuje da je iz tvornice automobila otišlo između 700 i 750 osoba. Iz kooperantskih tvrtki, prema neslužbenim podacima, otišlo je 300 do 400 radnika, što je ukupno nešto više od 1000 ljudi.

Premijer Aleksandar Vučić je nedavno sindikatu FCA Srbija obećao da će u Kragujevac uskoro doći strana kompanija koja proizvodi autodijelove, te da će zaposliti oko 1500 radnika, ali neimenovani poznavatelji političke i gospodarske scene u Srbiji, na koje se poziva Danas, u to nimalo ne vjeruju.

Komentirajte prvi

New Report

Close