Kotor uvodi naplatu svim turističkim autobusima

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2019. u 21:59
Na ulicama Kotora turistički autobusi stvorili su pravi prometni kaos

Godišnje u crnogorski grad uđe 20.000 autobusa s gostima koji su do sada koristili stajališta javnog gradskog prijevoza.

Nacrt Odluke o regulaciji prometa na području općine Kotor jednoglasno je usvojen na sjednici Skupštine opštine, a bit će stavljen na javnu raspravu od 15 dana.

Riječ je o početku naplate ulaska u grad turističkim autobusima, kojih prema riječima savjetnika u Tajništvu za promet Vladana Barovića, godišnje dođe oko 20.000, odnosno dnevno između 70 i 120 autobusa. On je rekao da Općina Kotor morati utvrditi lokaciju na kojoj će se obavljati ukrcaj i iskrcaj turista iz autobusa, jer samo na parkiranju gubi velike prihode, piše Dan.

"Dubrovnik naplaćaje ukrcaj i iskrcaj 105 eura, plus 10 eura po satu. Mi ne naplaćujemo ništa i gubimo oko prihod od 500.000 eura, čijim bi 'vraćanjem' za nekoliko godina riješili prometno stanje u gradu. Na Općini je da odredi lokaciju i vodi računa da ona bude prihvatljiva za sve i da je blizu Starog grada", rekao je Barović. Općinska inspekcija nakon tri godine uspjela je turističke autobuse, kao i međugradske, ukloniti s autobuskih stajališta za javni gradski prijevoz, te ali su kako je dodao Barović, ti autobusi "iz nepoznatih razloga vraćeni na autobusna stajališta".

"Imamo potpuni kolaps u prometu jer turistički autobusi ulaze i izlaze, sakupljaju putnike, autobusi gradskog prijevoza ne mogu se parkirati, tako da je stanje kaotično. To se definitivno mora riješiti do početka sljedeće turističke sezone", rekao je Barović, dodajući da je Tajništvo, u suradnji s Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora i predsjednikom Općine, donijelo prijedlog mjera i aktivnosti koje je potrebno provesti do početka turističke sezone 2020. 

Komentirajte prvi

New Report

Close