Kostiću odobreno preuzimanje Sente

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2016. u 21:59
Kostić sada drži 70 posto srpskog tržišta šećerom

Povjerenstvo za zaštitu konkurencije dalo zeleno svjetlo najvećem proizvođaču šećera.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, prema mišljenju srpskog Povjerenstva za zaštitu konkurencije, može preuzeti šećeranu iz Sente. Povjerenstvo je donijelo rješenje kojim uvjetno odobrava koncentraciju koja će nastati kada Kostićev Sunoko preuzme kontrolu nad Star šećerom, a time i nad Tvornicom šećera TE-TO iz Sente.

Tim spajanjem doći će do jačanja dominantnog položaja Sunoka na tržištu šećera, te se ono odobrava, ali uz određene uvjete. Sunoko će morati redovno izvještavati Povjerenstvo o svim svojim proizvodnim kapacitetima, promjeni cijena i prodaji šećera, kao i o investicijama. Sunoko Komisiju mora izvještavati o prerađenoj šećernoj repi i proizvedenom šećeru, i to pojedinačno za svaku šećeranu. U slučaju likvidacije ili odluke o trajnom zatvaranju neke od šećerana, Sunoko ima obvezu prije toga javno oglasiti prodaju vlasničkog kapitala ili imovine šećerane.

Najkasnije za šest mjeseci mora Povjerenstvu dostaviti dokument o svojoj politici prodaje šećera domaćim kupcima. Miodrag Kostić, nakon preuzimanja šećerane u Senti, kako doznaju Večernje novosti, ima oko 70% udjela na srpskom tržištu proizvodnje i prometa šećera. Šećerana u Senti je u velikim financijskim problemima, a ove godine je gotovo tri mjeseca bila u blokadi. S druge strane, Kostić je krajem srpnja s austrijskom kompanijom Agrana potpisao predugovor o strateškom partnerstvu. Austrijanci žele udio u svim Kostićevim šećeranama, te bi se uskoro mogli obratiti Povjerentvu sa zahtjevom za odobrenje da ih preuzmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close