Kostić uskoro većinski vlasnik Budvanske rivijere

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2018. u 21:59
Mogren jedan je od pet hotela koji će ostati u sastavu smanjene Budvanske rivijere

Iz hotelske grupe u državnu kompaniju izdvojit će se Sveti Stefan i Miločer, što povećava udjele manjih dioničara.

Crnogorska vlada će ove godine prodati Institut Simo Milošević u Igalu, kao i Hotelsku grupu Budvanska rivijera nakon što se iz nje u novu državnu kompaniju izdvoje Sveti Stefan i Miločer, odlučio je Savjet za privatizaciju. 

Prodaja Budvanske rivijere, pišu Vijesti, uslijedit će nakon njenog restrukturiranja, odnosno podjele na dvije kompanije, što odgovara sadašnjim manjinskim dioničarima Miodragu Kostiću i Neilu Emilfarbu koji će biti na korak do preuzimanja najvećih budvanskih hotela. Prema planu vlada, kompaniju koja će biti potpuno u državnom vlasništvu činit će Sveti Stefan i Miločer, turistički kompleks koji je zakupio poduzetnik Petros Stathis.

Za vrijednost te imovine bit će smanjen državni kapital u preostalom dijelu Budvanske rivijere kojeg će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palace i Kristal. Zbog toga će porasti postotak vlasništva malih dioničara, a sada 30 posto imaju Kostić i Emilfarb. Oni će tako imati ili biti vrlo blizu većinskog paketa dionica, a plan Vlade je da proda sve svoje dionice koje će joj preostati u novoj Budvanskoj rivijeri.

Privatizacija Instituta Igalo obuhvatit će prodaju 56,48 posto dionica države uz obvezu kupca da realizira investicijski program. Prije tri godine pokušana je privatizacija Instituta na jednaki način, jedinu ponudu dostavio je konzorcij International Wellness Group, koji je za dionice nudio 10 milijuna eura, a za investicije 50 milijuna.

Osim ulaganja u Institut ponuda se odnosila i na izgradnju stanova za tržište. Grupa građana Izbor, koja je tada sa DPS-om činila vlast u Herceg Novom, prijetila je raskidom koalicije ako se ponuda prihvati, uz tvrdnje da iza te grupe stoje neki domaći poduzetnici, te je ponuda kasnije povučena. Planom je predviđena valorizacija Ade Bojane putem privatno-javnog partnerstva, a kroz "razvoj, izgradnju, financiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup otoka Ada".

Turistički kompleksa Ada ostala je jedina vrijednost Ulcinjske rivijere, nakon što je vlada lani dala u zakup na 30 godina dva hotela. Vlada po istom modelu traži partnere za bivši vojni kompleks Mediteran na Žabljaku, za skijalište Kolašin 1600 i druge turističke objekte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close