Kostić ipak bez dozvole za kupovinu Gorenjske banke

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 19. ožujak 2018. u 22:00
Miodrag Kostić poražen u utrci za Gorenjsku banku

Narodna banka Srbije uskratila je dopuštenje Kostićevoj AIK banci za preuzimanje slovenske banke.

Rok za podnošenje potrebnih suglasnosti u postupku preuzimanja većinskog udjela Gorenjske banke za srpsku AIK banku u vlasništvu Miodraga Kostića istekao je prošlog tjedna.

Iako su dozvole slovenskih i europskih institucija ishođene ranije u međuvremenu je njihova valjanost istekla, a i u novom ishođenju za što je Kostiću postavljen rok od 45 dana opet je bila najvažnija dozvola Narodne banke Srbije (NBS).   Finance su NSB-u poslale upit postoji li mogućnost za eventualno produljenje roka AIK banci za dobivanje njihove suglasnosti, no odgovor ovog regulatora ostao je negativan. 

"AIK banci nije odobrena kupnja Gorenjske banke s obzirom na to da nadzorni postupci za provjeru izvršenja obveza i mjera koje smo im nametnuli imaju svoju dinamiku i rokove, kao i zadatak očuvanja uloge nadzornika koji brine o stabilnosti financijskog sustava. Trenutno nema zahtjeva o kojima NBS još nije odlučio", poručili su.  S njihovim pristankom, AIK banka bi potencijalno imala vremena prikupiti preostale dvije suglasnosti, piše slovenski Dnevnik.

 

4,9 posto

tržišni je udjel Gorenjske banke u Sloveniji

Isti izvor dodaje i da je bez obzira na neuspjelu prodaju udjela AIK banci prodaja Gorenjske neizbježna jer o njoj ovisi isplata vjerovnika, a utoliko i uspjeh prisilne nagodbe većinskog vlasnika Sava holdinga. Sudeći po napisima slovenskih medija, uz AIK banku se za sporni komplet dionica od 55 posto zanimao i američki financijski fond Apollo, vlasnik banke Nova KBM. 

Miodrag Kostić putem AIK banke u Gorenjskoj ima udio od 20,99 posto, i NBS mu je 2016. dao dozvolu za stjecanje 100-postotnog udjela što je odluka koju su zbog uočenih nepravilnosti u poslovanju AIK banke početkom ove godine povukli.  Rezultati Gorenjske sve su bolji, pa tako ova banka na području kreditnog i depozitnog poslovanja prošle godine ima veće stope nego slovenski bankarski sustav, tržišni udio je s 4,1 posto povećan na 4,9 posto, a stanje bilance ojačano za gotovo četvrtinu na ukupno 1,87 milijardi eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close