Kostić gradi vjetropark vrijedan 50 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2017. u 22:00
Vjetrogeneratori Košave bit će smješteni pokraj već pokrenutog vjetroparka La Piccolina/Thinkstock

Srbija se obvezala da će do 2020. u potrošnji dosegnuti udjel energije iz obnovljivih izvora od 27 posto.

MK Fintel Wind, zajednička kompanija MK Groupa Miodraga Kostića i talijanske tvrtke Fintel Energia, planira u blizini Vršca izgraditi još jedan vjetropark.

 Riječ je o znatno većem projektu u odnosu na dosad realizirana postrojenja za dobivanje električne energije iz vjetra koje je MK Fintel Wind izgradio u Srbiji, javlja portal eKapija. Novi vjetropark Košava trebao bi imati ukupnu instaliranu snagu oko 117 megavata, a u prvoj fazi projekta sa 20 vjetrogeneratora investicija bi trebala biti veća od 50 milijuna eura. Računa se na godišnju proizvodnju 20 gigavatsati električne energije. Petar Kovačević, projektni menadžer u kompaniji MK Fintel Wind, kaže da su odmakle pripreme za izgradnju vjetroparka Košava koji će se nalaziti pokraj nedavno pokrenutog vjetroparka La Piccolina iste kompanije."Ovaj vjetropark predstavlja značajnu investiciju, zahtijeva veliku koordinaciju i stručno znanje, ali ćemo moći primijeniti iskustvo stečeno u dva ranija projekta", kaže Kovačević.

 

117 megavata

bit će ukupna snaga vjetroparka Košava

Prema njegovim riječima, kada bude završena Košava će biti proizvodni objekt značajne snage koji će pridonijeti razvoju elektroenergetskog sustava Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, što je vrlo važno. MK Fintel Wind također najavljuje i gradnju vjetroparka kod Velikog Gradišta, a u kompaniji objašnjavaju da će se na vjetropark Ram usmjeriti nakon izgradnje i puštanja u pogon Košave.  U sklopu tog, manjeg projekta bit će izgrađene vjetrenjače ukupne snage 9 megavata koje će proizvoditi čistu energiju za oko 7000 kućanstava.

Kostićeva kompanija prvo je u studenome 2015. godine pustila u rada vjetropark Kula, vrijedan 15 milijuna eura, instalirane snage 9,9 megavata, koji se sastoji od tri vjetrogeneratora visoka oko 178 metara. Vjetropark proizvodi oko 27,000.000 kilovatsati električne energije godišnje i može opskrbljivati između 5000 i 8000 kućanstava. MK Fintel Wind je u pogon pustio i vjetropark La Piccolina, u selu Zagajica nedaleko od Vršca. La Piccolina, s dva vjetrogeneratora, ima ukupnu snagu od 6,6 megavata i već osam mjeseci proizvodi električnu energiju.  U taj projekt kompanija je uložila oko 10 milijuna eura. Planovi kompanije MK Fintel Wind trebali bi pomoći Srbiji da ispuni obvezu iz Nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. udjel energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije iznosi 27%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close