Kosovo podiglo carine Srbiji i BiH za 100%, Cefta nemoćna

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2018. u 09:42
Mjera se ne odnosi na brendove stranih tvrtki koje proizvode u BiH i Srbiji/Željko Mršić/PIXSELL

Iako su sve tri zemlje članice Cefte, ta ekonomska organizacija nema pravnog mehanizma za kažnjavanje bilo koje članice.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od kosovske vlade da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi.

Kosovska vlada u srijedu je za 100 posto povećala carine na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije. Prema tumačenjima iz Beograda i Sarajeva, potez Prištine osveta je BiH i Srbiji koje su glasale protiv primanja Kosova u Interpol, a zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj objavio je na Twitteru da je vlada u Prištini donijela odluku o uvođenju carina od 100% na proizvode iz BiH i Srbije "da bi zaštitila vitalne interese".

Tanjug objašnjava da se mjera ne odnosi samo na brendove ostalih zemalja koji se proizvode na području Srbije i BiH. Također, carina Kosova zabranit će uvoz i ulazak na kosovsko tržište svih proizvoda koji imaju u deklaraciji navedeno "Kosovo i Metohiju", "Kosovo-UNMIK", "Kosovo 1244", kao i sve deklaracije gdje se koriste samo imena gradova bez naziva Republika Kosovo.  Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, osudila je odluku Prištine i zatražila da se povuče, dok je Veleposlanstvo SAD-a u Prištini izrazilo zabrinutost kosovskom mjerom ističući da ona ugrožava izglede za regionalnu stabilnost i napredak.

 

600 milijuna

kuna vrijedan je godišnji izvoz BiH na Kosovo

Početkom studenoga Kosovo je uvelo carine Srbini i BiH od 10%, i prema podacima Privredne komore Srbije smanjen je plasman robe kompanija iz te zemlje na Kosovo.  BiH na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednosti većoj od 150 mil. KM (oko 600 mil. kuna), zbog čega će odluka Prištine, kažu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, znatno utjecati na domaća ekonomska kretanja i uništiti nekoliko poduzetnika.

Iz BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude. Iako su sve tri zemlje članice Cefte, ta ekonomska organizacija nema pravnog mehanizma za kažnjavanje bilo koje članice. "Priština ne poštuju odredbe Cefta sporazuma, koji predviđa ukidanje ili ograničenje carina na pojedine proizvode, te ga izravno krši. Cefta nema mehanizam za rješavanje sporova", kaže Predrag Bijelić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta za Politiku. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

samo malo.
oni, albanci, dakle traze ispravak deklaracija koje srbija printa kako ona oce i koje ne da nisu uskladjene nego cak nisu niti identicne. i sada je kao problem u albancima.
o logike, o vremena!

Malo su im i digli.Trebalo je barem 800%

New Report

Close