Kosovo i Albanija počeli stvarati carinsku uniju

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2018. u 22:00
Službeni Beograd potez kosovskih vlasti vidi kao političku, a ne ekonomsku odluku/FOTOLIA

Kosovska roba dosad je vrlo teško dolazila do potrošača u Albaniji, zemlji s nizom carinskih barijera kojima štiti svoje tržište.

Sa 67 glasova "za", jednim suzdržanim i jednim glasom "protiv" kosovski parlament je prošlog tjedna izglasao Sporazum o carinskom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Ta odluka došla je samo sedam dana nakon što su zastupnici kosovske skupštine podržali Nacrt rezolucije kojom se ukida kontrola putnika na prijelazima s Albanijom, javlja Politika.

Odbacili Vučićevu uniju
Službeni Beograd taj potez kosovskih vlasti vidi kao političku, a ne ekonomsku odluku. Beogradski list objašnjava da u prilog takvom tumačenju carinske unije između Kosova i Albanije govore i statistički podaci, prema kojima je obujam trgovinske razmjene između Srbije i Kosova znatno veći od razmjene između Kosova i Albanije.  Prema statističkim podacima s Kosova, 2017. godine trgovinska razmjena s Albanijom iznosila je 126 milijuna eura, što je manje nego godinu ranije kada je dosegnuta razmjena od 157 milijuna eura.

 

126 milijuna

eura iznosila je lani trgovinska razmjena Kosova i Albanije

S druge strane, trgovinska razmjena Kosova i Srbije je tri i pol puta veća, krajem 2017. godine iznosila je 430 milijuna eura i dalje raste. Sličnu ideju, o stvaranju balkanske carinske unije u području Cefte iznosio je lani i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ali je Priština nije podržala. "Tržište slično onom u bivšoj Jugoslaviji, bez Hrvatske i Slovenije, a s Albanijom, kao zajedničko tržište! Ne!", rekao je nedavno bivši premijer Kosova Isa Mustafa i dodao da na taj prijedlog ne gleda s entuzijazmom, jer Kosovo sebe vidi u jedinstvenom europskom tržištu, na temelju SSP-a.

Igraju na kartu nacionalizma
Nenad Đurđević, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije, kaže da kosovska roba vrlo teško dolazi do potrošača u Albaniji. "Albanija ima niz carinskih barijera kojima štiti svoje tržište. Tako se pećko pivo Peja ne može prodavati u Albaniji, iako je Pećka pivovara bila službeni sponzor albanske nogometne reprezentacije", kaže Đurđević.

Prema njegovim riječima, Priština tom deklarativnom mjerom poručuje EU da su, ako proces europskih integracija ne bude išao svojim tokom, oni spremni na neke druge mjere, dok albanski predsjednik Edi Rama ima dosta problema na unutrašnjem planu i u ovom slučaju igra na kartu nacionalizma. Đurđević podsjeća i da su se gospodarske komore zapadnog Balkana organizirale u jedinstveni komorski sustav, kako bi regija zajednički nastupala, te da su ovi potezi u suprotnosti s tom idejom. Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će institucije srpske države reagirati na potez Prištine.

Komentirajte prvi

New Report

Close