Kosovo blokiralo ulazak svih proizvoda iz Makedonije

Autor: Majda Žujo , 10. rujan 2013. u 20:16
Kosovo nije odgovorilo pristojbama za ulazak zbog Albanaca iz Makedonije

Vlasnik svakog automobila s Kosova mora platiti pet eura za prelazak makedonske granice, kamioni i autobusi po 10 eura, a svaki građanin po dva eura.

Kosovska je vlada u ponedjeljak odlučila blokirati ulazak svih proizvoda iz Makedonije.

A takvu su odluku donijeli jer je makedonska vlada uvela naplaćivanje pristojbi građanima Kosova za ulazak u Makedoniju. Vlasnik svakog automobila tako mora platiti pet eura za prelazak makedonske granice, svaki kamion i autobus po 10 eura, a svaki građanin po dva eura. "Za svu robu iz Makedonije uvest ćemo dodatne pristojbe i na taj način odgovaramo na djelovanje Skopja", poručila je Mimoza Kusari-Lila, ministrica trgovine i industrije u kosovskoj Vladi te najavila kako će odluka važiti do postizanja dogovora sa Skopjem.A prepucavanje dvije vlade traje već dulje vrijeme. Naime, trgovinska bitka započela je kada je makedonska vlada počela s ograničavanjem uvoza brašna i pšenice s Kosova, što je u suprotnosti sa Ceftom odnosno slobodnom trgovinom zemalja srednje Europe. Kao odgovor na tu zabranu, Kosovo je uvelo embargo na određene proizvode iz Makedonije.

Tako su zabranili uvoz makedonskog mlijeka, brašna, konzerviranog voća i povrća, vina i drugih alkoholnih pića te duhanskih proizvoda. To je za Makedoniju bio velik udarac s obzirom da im je Kosovo važno tržište. Ukupna robna razmjena između dvije zemlje u 2012. godini iznosila je 421 milijun dolara, pri čemu je Makedonija izvezla puno više nego Kosovo. Makedonci su lani na Kosovo izvezli robe za 392 milijuna dolara, a uvezli u vrijednosti od tek 29 milijuna dolara, a isti trend nastavljen je i ove godine. Sada je, nakon uvođenja pristojbe za ulazak Kosovara u Makedoniju, Kusari-Lila poručila kako su mjere koje je poduzela Makedonija apsurdne. "Ono što se dogodilo u subotu navečer, kada je Makedonija uvela taksu za građane koji s kosovskim putovnicama ulaze u Makedoniju, u potpunosti je neprihvatljivo zato što su sa ograničavanja slobodnog kretanja robe prešli na ograničavanje kretanja građana", kazala je Kusari-Lila dodajući kako to otežava dobrosusjedske odnose, ali je i smetnja na europskom putu.

Ministrica je dodala i kako kosovska strana neće postaviti reciprocitetnu pristojbu građanima Makedonije. "Kosovska vlada obavlja konzultacije o svojim budućim postupcima. Naravno da oni na ovaj način ne mogu postaviti ultimatume kosovskoj vladi. U protivnom, možemo proširiti listu zabranjenih roba na kosovskom tržištu koje su porijeklom iz Makedonije", najavila je. Makedonski premijer Nikola Gruevski kazao je da se teži normalizaciji odnosa i da je Kosovo jedina članica Cefte koja je tako reagirala raniju na makedonsku zabranu uvoza koja se tiče i Srbije.

Sukob i sa Srbijom

Značajne štete proizvođača

Osim što je zabranila uvoz pšenice s Kosova, Makedonija je u lipnju isto učinila i Srbiji, no to bi ograničenje trebalo prestati 15. rujna. Na Radio-televiziji Srbije kažu kako nema procjene koliko je to ukupne štete donijelo proizvođačima. No samo jedan proizvođač, Žitovojvodina izgubio je time najmanje 1,5 milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close