Kosor i Pahor četiri godine poslije: To je bio početak stvaranja povjerenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2013. u 14:31
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Pahor je istaknuo da je ključno u rješavanju problema bilo uspostavljanje međusobnog povjerenja, prvenstveno na osobnoj razini između njega i Jadranke Kosor, a nakon toga i na razini Vlada.

Slovenski predsjednik Borut Pahor koji je s Jadrankom Kosor danas na Trakošćanu otkrio spomen-obilježje u povodu četvrte godišnjice njihova prvog susreta 2009 , kao tadašnjih premijera, rekao da je to bio početak stvaranja čvrstog međusobnog povjerenja i početak rješavanja zajedničkih problema, a Kosor da je to bio temelj koji je otvorio put dogovora dviju zemalja te omogućio dovršetak hrvatskih pregovora i ulazak u EU .

Na samostojećem postolju na terasi dvorca Trakošćan fotografija je Pahora i Kosor sa spomenutog sastanka, uz prigodan tekst da su se na tom mjestu 31. srpnja 2009. godine prvi puta sastali predsjednici vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor.

I Kosor i Pahor složili su se danas u ocjeni da je taj sastanak održan u teškoj atmosferi loših međusobnih odnosa dviju zemalja, kad je Slovenija blokirala 14 od 35 poglavlja pregovora o ulasku Hrvatske u EU, neriješenih graničnih pitanja te ozbiljne prijetnje da situacija eskalira i u sigurnosnom pogledu.

Pahor je istaknuo da je ključno u rješavanju problema bilo uspostavljanje međusobnog povjerenja, prvenstveno na osobnoj razini između njega i Jadranke Kosor, a nakon toga i na razini Vlada.

Također, slovenski predsjednik je rekao da je neriješene probleme u vezi s pitanjem granice te slovensko deblokiranje pregovora trebalo rješavati istovremeno, za razliku od prijašnjih pokušaja kada je svaka strana inzisitrala da se prvo riješi jedan, a zatim drugi problem.

Pahor se prisjetio da je na prvom sastanku upitao Kosor ima li povjerenja u njega na što je ona odgovorila da ima ali da svojim djelima to povjerenje treba i potvrditi što je, kako on kaže, njemu bilo dovoljno.

Kosor je rekla da je, iako tada nije donesena nikakva odluka, trakošćanski susret označio dogovor obiju strana o novom načinu rješavanja problema. Trakošćan, odnosno kamen Trakošćana, temelj je koji je otvorio put dogovora Hrvatske i Slovenije te omogućio dovršetak hrvatskih pregovora i ulazak u EU, rekla je Kosor .

Na Trakošćanu je dogovoren način rada, odnosno da se u javnost neće izlaziti s informacijama sve dok se s obje strane ne postigne konačan dogovor. Na djelu nije bila tajna nego tiha diplomacija – rekla je Kosor.

Kosor je ujedno potvrdila tadašnju tešku poziciju Hrvatske, a neposredno prije sastanka na Trakošćanu u razgovoru sa Manuelom Barrosom dobila je poruku da Hrvatska i Slovenija moraju same međusobno postići dogovor ili Hrvatska neće uspjeti nastaviti i okončati pregovore o ulasku u EU.

Kosor tvrdi da je tada postignut najbolji mogući dogovor, o čemu svjedoči i izjava pape Benedikta XVI da je dogovor Hrvatske i Slovenije o pitanju granice primjer ostalim državama kako rješavati slična pitanja.

Nakon prvog sastanka Pahor i Kosor na Trakošćanu malo tko je bio uvjeren u brz i pozitivan ishod rješenja problema iako je

premijer Pahor tada, na konferenciji za novinare, izjavio da će se dogovor postići do Božića iste godine.

Dogovor je potpisan mjesec dana ranije u Stockholmu što je omogućilo Hrvatskoj da nastavi pregovore o ulasku u EU – podsjetio je Borut Pahor.

Na novinarski upit hoće li susreti Pahor-Kosor na Trakošćanu postati tradicionalan slovenski predsjednik je odgovorio da najvjerojatnije neće budući da je današnji susret organiziran u sklopu obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

Drukčijeg mišljenja je Jadranka Kosor koja je u šali naglasila da pregovore o tome tek treba otvoriti.

Inače, današnji susret slovenskog predsjednika Pahora i bivše hrvatske premijerke, a današnje saborske zastupnice Kosor organiziran je na inicijativu dviju susjednih općina, slovenske pogranične općine Videm i hrvatske općine Bednja.

Komentirajte prvi

New Report

Close