Korupcijska afera trese korejske tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 24. studeni 2016. u 22:00
Prosvjednici nose maske Choi Soon-sil i predsjednice Park Geun-hye/REUTERS

Istražitelji sumnjaju da su i najveće korejske kompanije bile dio mreže izvlačenja novca za predsjedničinu prijateljicu.

Korupcijska afera u koju je upletena južnokorejska predsjednica širi se tamošnjim poslovnim svijetom poput požara. Istražitelji su u četvrtak pretresli urede tvrtki Lotte Group i SK Group, kao i urede ministarstva financija i carine. Prema navodima agencije Yonhap, istražitelji sumnjaju da su i te tvrtke uplaćivale novac dvjema zakladama koje kontrolira Choi Soon-sil, bliska prijateljica predsjednice Park Geun-hye.

Dozvole 'preko veze'
Zauzvrat su dobili "preko veze" dozvole za duty free trgovine, sumnjaju istražitelji, a koje dodjeljuje ministarstvo financija i carina. Glasnogovornici Lotte Groupa i SK potvrdili su dolazak istražitelja, ali nisu dali više detalja. Glasnogovornik policije odbio je komentirati pretres.  No, očigledno je da se istraga sve više širi jer je u srijedu policija pretresla i urede  Samsung Groupa, najveće obiteljske kompanija u zemlji te NPS-a, državnog mirovinskog fonda.

U Samsungovu slučaju istraga se fokusira na tezu da je kompanija uplatila zakladama oko 17 milijuna dolara. Zauzvrat je Choi lobirala da državni mirovinski fond NPS – inače treći na svijetu s imovinom od 460 milijardi dolara – glasa na skupštini dioničara za spajanje građevinske podružnice Samsung C&T sa tvrtkom Cheil Industries. Podsjetimo, radi se o spajanju koje je trebalo konsolidirati vlasništvo nad Samsungovim carstvom koje se sprema preuzeti Lee Jae-jong, sin sadašnjeg šefa koji je narušena zdravlja. 

Kreće proces opoziva
NPS je na skupštini glasovao za spajanje unatoč kritikama kako će taj potez cementirati kontrolu obitelji Lee nad Samsungom na štetu ostalih dioničara. Wall Street Journal piše kako je Choi koristeći svoj neuobičajeno velik utjecaj kod predsjednice Park iz južnokorejskih kompanija ukupno izvukla preko 65 milijuna dolara. Najviše je uplatio Samsung, a novac su davali još i Hyundai te LG.Mandat predsjednice Park službeno bi trebao završiti 2018., ali kako stvari stoje, mogla bi otići i ranije. Iako se do sada dva puta ispričala zbog skandala sa Choi, predsjednica je odbila dati ostavku unatoč najvećim demonstracijama od 80-ih koje traju već mjesec dana. Najveća oporbena Demokratska stranka u četvrtak je najavila da pokreće proces opoziva Park.

Komentirajte prvi

New Report

Close