Koridor 10 gradile bi tvrtke iz Srbije, Bugarske i BiH, ali nema Hrvata

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2014. u 22:00
Velik interes građevinara iz regije i Europe za radove na Koridoru 10

Na dionici Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada nisu dovršeni radovi ukupne dužine 14,3 kilometara, a rok za izgradnju je 450 dana.

Na natječaj za nastavak gradnje Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada u Srbiji, na kojoj je bila angažirana austrijska Alpina koja je otišla u stečaj, ponude je dalo 11 kompanija i konzorcija iz Srbije i inozemstva. Na dionici Pirot-Dimitrovgrad nisu završeni radovi ukupne dužine 14,3 km, a rok za izgradnju je 450 dana.

Ponude su dali konzorcij Magistrala Surbia 2014. iz Bugarske, Construciones Rubau iz Španjolske, konzorcij Koridori 10 iz Bugarske, Trace Group Hold iz Bugarske, OHL and Putevi Užice iz Češke i Srbije i Euro-Asfalt, MD Gradnja Inženjering Transport and Ingrap Omni iz Bosne i Hercegovine.Također, ponude su dali i Terna iz Grčke, Integral Inženjering iz BiH, Aktor iz Grčke, Planum – Planum Cyprus JVA iz Srbije te Strabag AG and Vojvodina Pancevo iz Austrije i Srbije.

Ponude su morale sadržavati jamstvo za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 eura. Ugovor će nakon postupka evaluacije biti dodijeljen najjeftinijoj odgovarajućoj ponudi koja zadovoljava i druge kriterije. Radove će kontrolirati predstavnici Koridora Srbije i stručnjaci Europske banke za obnovu i razvoj. Koridori Srbije su s Alpinom ugovorili radove na Koridoru 10 od Pirota do Dimitrovgrada ukupne vrijednosti 59,3 milijuna eura, a za izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 milijuna eura. Koridori Srbije podnijeli su Trgovačkom sudu u Beču zahtjev za potraživanje od Alpine za nezavršene radove na Koridoru 10 u vrijednosti od 55 milijuna eura i odštetni zahtjev za propuštenu dobit za naplatu cestarine od 23,3 milijuna eura, ukupno 78,32 milijuna eura.

Ta potraživanja osporena su u izvještaju stečajnog upravitelja Alpine koji drži da su potraživanja Koridora prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, te tvrde da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji. U stečajnom postupku Koridori Srbije mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. travnja ove godine, a to će kako navode u kompaniji, biti i učinjeno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close