Korejci u zdravstveni turizam u BiH ulažu 500 mil. dolara

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2015. u 13:28
Korejci najavljuju korištenje najsuvremenije opreme, Fotolia

Predstavnici južnokorejskog REI Groupa Sarajevu ponudili veliki projekt.

Grad Sarajevo, odnosno Kanton Sarajevo u BiH postaju sve privlačniji stranim investitorima kada je riječ o turističkim, te stambenim i poslovnim objektima.

Prije nekoliko dana počela je prodaja stanova u Trnovu, u budućem naselju Buroj Ozone kojeg gradi kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a riječ je o projektu vrijednom čak 4,5 milijardi KM ili oko 2,3 milijardi eura, koje će uložiti kompanija Buroj Property Development. Također, počela je i gradnja stambeno-poslovnog objekta Ilidža Sky u sarajevskoj općini Ilidža, u koji će kompanija Elegant House uložiti najmanje 8,2 milijuna KM (oko 32,8 mil. kuna).

Početkom tjedna delegacija južnokorejskih investitora boravila je u Sarajevu želeći upoznati kantonalne vlasti sa svojim projektom. Korejci žele razvijati zdravstveni turizam u BiH, kojim bi Sarajevo moglo dobiti kompleks vrijedan 500 milijuna dolara.

“Uvjereni smo da Sarajevo može osigurati uvjete za vrhunski zdravstveni turizam i naš interes da izgradnju modernog medicinsko-turističkog kompleksa smjestimo ovdje potvrđuje prednosti i šansu ovog područja da postane regionalni lider ove sve popularnije grane turizma”, rekao je Hong Soon Bong, predsjednik Uprave REI Groupa, međunarodne investicijske kompanije iz Južne Koreje.

Smještaj za strane liječnike

Sa svojim projektom, javlja portal Klix.ba, investitori iz Južne Koreje upoznali su premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i predstavnike resornih ministarstava, te detaljno prezentirali namjenu, veličinu, sadržaje i svrhu jednog takvog turističkog kompleksa. Taj medicinsko-turistički kompleks, kako je rečeno, imao bi najsuvremeniju medicinsku opremu, bio bi osposobljen za pružanje svih, a posebno tercijarnih medicinskih usluge, te namijenjen pružanju usluga stranim pacijentima, kojih bi, prema istraživanjima investitora, bilo najviše iz Zaljevskih zemalja, Rusije i država regije.

 

500 apartmana

za obitelji pacijenata gradilo bi se u Sarajevu.

Uz središnji objekt i brojne usluge iz gotovo svih područja medicine, korejski investitori planiraju izgradnju i 500 apartmana za obitelji pacijenata, kao i smještajnih kapaciteta za medicinsko osoblje koje bi dolazilo iz drugih dijelova svijeta. Sarajevo i Bosna i Hercegovina tim projektom dobivaju veliku investiciju iz inozemstva koja omogućava zapošljavanje domaćeg medicinskog osoblja.

Edukacija liječnika

“Ovakve investicije su upravo vjetar u leđa turizmu kao jednom od osnovnih gospodarskih potencijala i strateških razvojnih grana u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo pružiti svaku moguću podršku jer smo se uvjerili da je ovo jedan ozbiljan projekt koji će pozicionirati Bosnu i Hercegovinu na mapi Europe kao vodeću regionalnu ustanovu za navedenu vrst usluga. U sljedećih 15 dana ponuditi ćemo moguće lokacije koje odgovoraju zahtjevima investitora, a u kontaktima s višim razinama vlasti trebaju biti dogovoreni ostali detalji ove investicije čija bi se vrijednost kretala od 400 do 500 milijuna dolara”, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Prema njegovim riječima, posebno ohrabruje mogućnost da je kroz realizaciju cijelog projekta omogućena i razmjena sudenata medicine između BiH i Južne Koreje, edukacija i usavršavanje liječnika, te zapošljavanje domaćih liječnika, medicinskih sestara i tehničara. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

srbi našli milijarde u zlatu, mi u nafti, a bosanci u turizmu – nikad bolja situacija na balkanu.

U istoj Kumrovačkoj školi su vlastodršci učili lagati i obmanjivati stoku sitnog zuba.

srbi našli milijarde u zlatu, mi u nafti, a bosanci u turizmu – nikad bolja situacija na balkanu.

[emo_palacg]

New Report

Close