Korejci odbili Češkove uvjete

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2018. u 22:01
Češkovo bogatstvo procjenjuje se na 300 milijuna eura/PIXSELL

Sandi Češko, prošle godine drugi najbogatiji Slovenac, proširio je internetsku, televizijsku i telefonsku prodaju u 20 zemalja.

Najveći južnokorejski multimedijski distributer CJ ENM povukao se iz ponude za kupnju Studio Moderne, slovenske kompanije najpoznatijoj po uspješnoj prodaji linije proizvoda za kralježnicu Kosmodisk i programa za spavanje Dormeo.

Najgora 2014. godina
"Preuzimanje Studio Moderne smo proučili, ali smo odustali od akvizicije zbog razloga koji se odnose na uvjete preuzimanja", prenosi izjavu CJ ENM-a južnokorejski poslovni portala AJU Business Daily, javljaju Finance. Studio Moderna (SM) u većinskom je vlasništvu Sandija Češka, koji se s procijenjenim bogatstvom od 300 mil. eura prošle godine našao na drugom mjestu liste 100 najbogatijih Slovenaca koju objavljuje časopis Manager, dok je 2016. bio na petom mjestu sa 184 milijuna eura.

Danas njegovo poslovno carstvo obuhvaća 20 zemalja gdje je SM, inače osnovan 1992. godine i registriran u Nizozemskoj i na Cipru, prisutan putem TV, internetske, telefonske i druge prodaje. Svojevremeno je Češko priznao da je 2014. bila najgora poslovna godina jer su izgubili gotovo desetinu prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije, a sve zbog krize u Rusiji i Ukrajini koje se smatraju ključnim tržištima SM-a. 

Žele se širiti izvan Azije
Sredinom prošle godine Studio Moderna preuzeo je poljsku televiziju Mango Home Shopping TV, koja ima vlastiti 24-satni kanal. Suvlasnici Studija Moderne su Templeton Strategic Emerging Markets Fund III, američki investicijski fond kojim upravlja poznati Mark Mobius, Insight Venture Partners i General Atlantic. Zbog refinanciranja poslovanja vlasništvo nad gotovo svim sastavnicama grupe Studio Moderna 2017. godine prebačeno je iz nizozemske tvrtke Studio Moderna Holdings u Studio Moderna Holdings Investments.

U pozadini je bio zahtjev njemačke podružnice ruske banke VTB koja je nakon toga Češku odobrila 60 milijuna eura kredita. Studio Moderna 2015. zatvara s više od 85 milijuna eura duga, a 2016. je samo slovenski ogranak grupacije imao 38 milijuna eura prodajnih prihoda. CJ ENM je najveći južnokorejski multimedijski trgovac koji se želi proširiti izvan Azije. Kompanija je također prisutna na tržištima Kine, Malezije, Filipina, Tajlanda, Meksika, Indije, Turske i Vijetnama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close