Kopar ove godine očekuje za trećinu manju dobit nego lani

Luka Kopar ove godine predviđa ulaganja vrijedna 70 mil. eura/FOTOLIA Luka Kopar ove godine predviđa ulaganja vrijedna 70 mil. eura/FOTOLIA

Prekrcaj kontejnera prošle godine povećan je pet posto u odnosu na 2017. godinu, a automobila za tri posto.

Luka Kopar je prošle godine, prema prvim podacima, ostvarila 223,66 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je sedam posto više nego 2017.

Mjereno u tonama, pretovar kontejnera prošle godine povećan je pet posto u odnosu na 2017. godinu, rasutog i čvrstog tereta za jedan posto, opećeg tereta za 11 posto te automobila za 3 posto, dok je brodski teret tekućeg tereta pao za jedan posto. Mjereno u komadima, brodski kontejneri povećali su se za osam posto, na 988.499 TEU, a pretovar automobila za dva posto na 754.409. Sredinom prosinca Luka Kopar je najavila da će ove godine ostvariti nešto manje tona tereta nego u 2017. godini, ali još uvijek tri posto više od planiranog, za oko 23,8 milijuna tona.

Komplikacije s natječajima
Neto prihodi od prodaje Luke Kopar prošle godine porasli su otprilike na razinu koju je predvidjela tvrtka. Ove se godine očekuje povećanje od oko osam posto, na 238 milijuna eura, priopćila je tvrtka sredinom prosinca. 

Neto dobit ove godine bit će za trećinu lošija nego prošle godine, plan je 38 milijuna eura. To je posljedica dodatnog zapošljavanja i novih naknada za prekrcaj, koje će biti plaćene za izgradnju drugog kolosijeka za Sloveniju ključne pruge od Kopra do Divače.  Ove godine Luka Kopar predviđa oko 70 milijuna eura investicija. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, uložili su mnogo manje nego što su naveli u godišnjim planovima zbog komplikacija s licencijama ili natječajima, objašnjavaju Finance.

U svibnju novo pristanište 
Građevinska dozvola za produženje prvog pristaništa postala je pravomoćna u protekloj godini, a sada je u završnoj fazi odabir izvođača za pokusne radove. Pravi početak izgradnje planiran je za svibanj ili lipanj, no natječaj još nije objavljen, a natječaji su često komplicirani. To vrijedi i za natječaj za izgradnju garažnog objekta, koji je ponovljen nekoliko puta, ali još uvijek nemaju izvođača jer revizori još nisu donijeli odluku.

Naime, Državna revizijska komisija (DKOM) poništila je odluku Luke da će garažu za 6000 vozila graditi talijanska tvrtka Pre System. Talijani su dali najpovoljniju ponudu od 18,5 milijuna eura, domaći Kolektor Koling s Kolektorom CPG i Zenerom bio je skuplji sa 22,9 milijuna. Direktor prodaje Kolektora Marko Trampuž rekao je da su u žalbi na izbor talijanske tvrtke naveli 16 primjedbi, a DKOM-u su bile dovoljne dvije za poništenje izbora. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve