Kopar, Buzet, Gradačac i Kikinda novi centri Cimosa

Autor: Marta Duić , 28. studeni 2014. u 11:50
PD

U Hrvatskoj je lani Cimosova tvrtka PPC povećala prihod na 60 milijuna eura, a ima više od 1200 zaposlenih.

Sanacija 400 milijuna eura duga koparskog Cimosa, koji će pratiti racionalizacija troškova i restrukturiranje poslovanja, također će utjecati na tisuće radnika širom zemalja bivše Jugoslavije. Među mjerama koje bi trebale ovog važnog dobavljača autoindustrije vratiti na noge, je i smanjenje troškova rada za 15 posto, na 75 milijuna eura. Ipak, strah da će radnici u Hrvatskoju, Srbiji, BiH i Srbiji ostati bez posla zasad je suvišan. U Cimosu tvrde da neće prodati ili zatvoriti bilo koju od velikih tvornica i da će očuvati poslovanje u svim zemljama u regiji, piše ljubljanski Dnevnik.

“Cilj je da u svakoj regiji ostane jedan pravni subjekt s više lokacija. Sjedišta regije bit će u Kopru, Buzetu, Gradačcu i Kikindi”, pojašnjavaju u Cimosu. Proces operativnog prestrukturiranja, koji predviđa promjene i poboljšanja strukture kompanije, njegovim unutrašnjim procesima, kvalitetom i produktivnosti, trajat će do 2016. godine.

“Implementacija mjera će se provoditi postepeno, pri čemu će se kompanija suočiti sa rješavanjem viška radnika. To će biti proces koji će trajati više od godine”, objasnili su.

U pogledu plana financijskog restrukturiranja, koji će trebati potvrditi kreditori, do najveće promjene doći će u Srbiji i BiH, gdje Cimos ima gotovo 3000 radnika. Tako će u Srbiji doći do prodaje kompanije Krušik – Precision Casting sa sjedištem u Mionici u Valjevu. Lani je, sa 140 radnika imala oko 3 milijuna eura prihoda. Prodat će se i jedna od jedinica Livnice Kikinda AI, ljevaonica toplih dijelova, koja je zapošljavala manji dio od oko tisuću zaposlenih. U Srbiji, gdje trenutno imaju četiri ljevaonice i jednu za mehaničku obradu, trenutno ima 1733 radnika. U BiH će prodati Cimos Srebrenica, koja je lani imao nešto manje od 100 radnika i više od četiri milijuna eura prihoda, a vanjski dobacljač postat će NT Forging. Dio posla iz bosanskog Famos ADI-ja bit će prebačen u Kikindu.

U Hrvatskoj, gdje je lani Cimosova tvrtka PPC povećala prihod na 60 milijuna eura, ima više od 1200 zaposlenih. U Cimosu su objasnili da postoje tri tvornice, u Buzetu, Roču i Labinu, jedna za mehaničku obradu i dvije ljevaonice. Najviše zaposlenih Cimos ima u Sloveniji, 2330. Većina njih je u matičnom društvu, koja ima tvornice preradom lima u Senožeču i Kopru.

Komentirajte prvi

New Report

Close