Kopaonik postaje mali grad, ali bez komunalne infrastrukture

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2017. u 22:00
Ove sezone broj skijaša povećan je za čak 20% u odnosu na godinu prije/FOTOLIA

Na Kopaoniku gradi se na svim dijelovima planine, a najviše u najužem skijaškom centru.

Iako je početak studenoga, kada se vrijeme kvari i počinju posljednje pripreme za novu skijašku sezonu, na Kopaoniku se gradi kao da je sredina ljeta, pišu Večernje novosti. Gradi se na svim dijelovima planine, najviše u najužem skijaškom centru, uz cestu Raška-Rudnica, u vikendaškom naselju Treska, čak i na Pančićevom vrhu, gdje niče panoramski restoran. Neki od objekata na najvećem srpskom skijalištu se proširuju i obnavljaju, poput Konaka, Putnika, Kraljevih čardaka i drugih, i bit će završeni prije nego što dođu prvi skijaši, a neki će pričekati proljeće. 

Na kraju, Kopaonik će dobiti nekoliko desetaka tisuća kvadrata smještajnog i ugostiteljsko-poslovnog prostora i postat će pravi mali grad na planini. Hotel kojeg gradi šeik Muhamed bin Zajed raspolagat će s više od 10.000 kvadrata, imat će pet katova i još dva pod zemljom. Riječ je o hotelu koji se podiže na temeljima srušene Jugobanke. Ne zna se je li šeik još uvijek u ovom poslu ili je atraktivnu lokaciju ustupio nekom drugom, navodi beogradski list.

 

24 posto

bili su veći prihodi Skijališta Srbije u prvom kvartalu 2017.

Bazeni, kina, wellness…
Ne zna se ni tko financira gradnju drugih stambenih objekata, od kojih neki imaju i po osam katova, jer se, kako kažu u JP Nacionalni park Kopaonik dozvole izdaju isključivo u Beogradu i u nadležnom ministarstvu. Obveza investitora je da se kad počnu radovi javi Nacionalnom parku, ali većina ni to ne uradi. "Žurimo da prije prave zime i početka sezone skijanja završimo sve radove na našem hotelu koji će potpuno promijeniti vanjski i unutrašnji izgled, ali i imidž, jer će umjesto tri imati četiri zvjezdice.

Goste će dočekati i zatvoreni bazen s wellness centrom, nove kongresne dvorane, kino za djecu i niz drugih sadržaja", kaže Milosav Dunjić, direktor hotela Putnik. Velika izgradnja na vrhu Kopaonika ima dobre i loše strane, objašnjavaju Večernje novosti. Dobro je što će najpoznatiji srpski skijaški centar dobiti više smještajnih kapaciteta najviše kategorije i što će po kvaliteti smeštaja biti ravan europskim ski-centrima. S druge strane, loše je što se grdi i tamo gdje ne bi trebalo i što se od planine pravi grad koji će vrlo brzo imati velikih problema s vodom, kanalizacijom, parkiranjem, odvoz smeća i slično.

Prodano više karata
Skijaški centar Kopaonik posluju u sklopu državne kompanije Skijališta Srbije koja je u prva tri mjeseca 2017. godine ostvarila prihode u iznosu od 878 mil. dinara, što je za 19 posto više od planiranog, a 24 posto više u odnosu na prethodnu godinu.  Broj prodanih ski-karata povećan je za 20 posto u odnosu na plan, a čak 24 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone. Prvo tromjesečje 2017. godine Skijališta Srbije završila su s dobiti koja je 44 posto viša u odnosu na planiranu. Te sezone broj skijaša povećan je za čak 20 posto u odnosu na prethodnu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close