Konzervativac Kurz formira vladu Austrije

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2017. u 22:00
Sebastian Kurz, Foto: Reuters

Šef OVP-a najavljuje promjene u zemlji.

Šef austrijskih konzervativaca Sebastian Kurz objavio je kako počinje tražiti koalicijskog partnera nakon nedjeljnih izbora na kojima je njegova Narodna stranka (OVP) osvojila relativno najveći broj glasova, na temelju čega mu je predsjednik države Alexander Van der Bellen dao mandat za sastavljanje vlade.

Narodna stranka 31-ogodišnjeg Kurza osvojila je na nedjeljnim izborima 31 posto glasova i preuzela ulogu najpopularnije stranke od socijaldemokrata (SPO), dok je veliki uspjeh kao treća na izborima zabilježila i krajnje desna Slobodarska stranka (FPO).

Iako konzervativci i Slobodarska stranka dijele zajedničke poglede na problem imigracije i smanjenje poraza, Kurz drži karte prikrivenima i ne otkriva koga vidi kao potencijalnog partnera u vladi poručujući da će održati pripremne razgovore sa svim strankama u traženju partnera.

“Želim formirati vladu koja će imati hrabrosti i donijeti promjene u Austriji”, kazao je Kurz. U dosadašnjoj koaliciji sa socijaldemokratima (SPO) kancelara Christiana Kerna bio je ministar vanjskih poslova, no obnova centrističke koalicije postala je manje vjerojatna uz rastuću odbojnost između dvojice stranačkih lidera. Kancelar Kern je odbio mogućnost da će socijaldemokrati ući u pregovore o koaliciji s krajnjom desnicom.     

Komentirajte prvi

New Report

Close