Konkurenti prijavili Sony Bruxellesu

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2016. u 21:59
Foto: Reuters

Kompanija dobiva veliku moć.

Bruxelles Plan glazbenog nakladnika Sonya da stekne većinski udjel u tvrtki Sony/ATV u kojoj je udjel imao Michael Jackson naišao je na snažan otpor konkurencije koja je zatražila pomoć i Europske komisije.  

Kako navodi Bloomberg, Warner Music i skupina malih neovisnih etiketa obratila se Bruxellesu tvrdivši kako750 milijuna dolara vrijedan sporazum daje Sonyu preveliku moć u diktiranju uvjeta i cijena u ugovorima s glazbenicima i glazbenim servisima, poput Spotifya. Ovog tjedna potpisan je konačni sporazum između Sonya i Jacksonove zaklade čime je u vlasništvo japanske korporacije prešao vrijedan katalog autorskih prava od Taylor Swift preko Boba Dylana do Rolling Stonesa.

Konkurenciju brine što bi Sony – ionako najveći glazbeni izdavač – dobio još više argumenata u pregovorima na internetskom glazbenom tržištu vrijednom sedam milijardi dolara. Inače, iz Warner Musica, Sonya i Europske komisije odbili su komentirati medijske napise. Sony/ATV kontrolira trećinu izdavačkog tržišta. "Teško je zamisliti kako bi preuzimanje Sony/ATV-a moglo dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije", ističe Helen Smith, izvršna predsjednica Impale, lobističke skupine koja zastupa male nakladnike. Smith je istaknula kako Impala želi da EK blokira dogovor o preuzimanju Sony/ATV-a ili prisili Sony na prodaju dijela prava, kao što je bio slučaj 2012. prilikom kupnje EMI-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close