Konkurencija na globalnom tržištu osiguranja spustila cijene i do 15 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 10:26
Thinkstock

Konkurencija na globalnom tržištu osiguranja dovodi do pada komercijalnih cijena i do 15 posto, ističu predstavnici tog sektora.

Konkurencija na globalnom tržištu osiguranja dovodi do pada komercijalnih cijena i do 15 posto, ističu predstavnici tog sektora, skrečući pozornost na potencijale novih proizvoda, poput osiguranja od posljedica cyber napada, kako bi se povećali prihodi.

"Sadašnje okruženje obilježavaju slabe cijene, koje su u prosjeku na široj osnovi smanjene između 10-15 posto", kazao je Dominic Burke, izvršni direktor brokerske tvrtke Jardine Lloyd Thompson na nedavno održanoj konferenciji. Dodao je i kako je dobro vrijeme za kupnju osiguranja.

Niski prinosi na ključnim tržištima potaknuli su osiguravatelje da se s tradicionalnog osiguranja preusmjere osiguranjima povezanim s vrijednosnicama, poput obveznica za katastrofe, koje nose visoke prinose.

Neki hedge fondovi također su počeli nuditi reosiguranja kako bi se podijelio teret osiguranja za štete izazvane uraganima i ostalim prirodnim katastrofama koje nanose velike štete, a njihov je agresivni pristup preoteo posao tradicionalnim igračima. Također je smanjena i globalna potražnja za osiguranjima radi zaštite imovine, čemu je razlog taj što posljednjih godina nije bilo toliko prirodnih katastrofa kao prethodnih.

Mnoge tvrtke obnavljaju police osiguranja u četvrtom tromjesečju, dok se obnavljanje reosiguranja većinom obavlja u siječnju.

Po Burkeovim riječima, čak i tržište osiguranja u segmentu zračnog prijevoza tijekom aktualnog kruga obnavljanja polica bilježi rast cijena za tek oko 13 posto, unatoč značajnim gubicima u ovoj godini, poput onih vezanih uz pad malezijskog zrakoplova u Ukrajini.

Darren Redhead, izvršni direktor i fond menadžer u specijaliziranom za osiguranja Kinesis Capital Managementu, kazao je da su alternativni proizvodi osiguranja srezali profite tradicionalnim igračima na tržištu reosiguranja u segmentu zaštite imovine od katastrofa za 15 do 20 posto.

Drugi, pak, sudionici konferencije kažu da su uočili nešto manji pad cijena osiguranja.

U potrazi za novim poslovima, osiguravatelji u poznatoj londonskoj tvrtki Lloyd, u kojoj je moguće osigurati ama baš sve – od raketa do dijelova ljudskog tijela – počeli su se fokusirati na zaštitu kompanija od posljedica cyber kriminala.

Britanska vlada planira uspostaviti radnu skupinu na čelu sa stručnjacima za sektor osiguranja kako bi utvrdili koliko sektor osiguranja može pomoći u ublažavanju posljedica cyber napada na "najvažnije infrastrukture".

"Cyber rizik bit će jedna od najvećih briga menadžera u svim kompanijama", kazao je Martin Bride, financijski direktor u tvrtki Beazley.

Neki osiguravatelji uznemireni su zbog potencijalnog broja odštetnih zahtjeva na tom novom tržištu, za koje kažu da još nije ispitano.

"Cyber je vrlo atraktivna riječ u posljednje vrijeme, no mogla bi za neke biti opasna. Mi se nećemo tomu priključiti", kazao je Alex Maloney, izvršni direktor u tvrtki Lancashire.

Komentirajte prvi

New Report

Close