Koncept koji podržavaju Francuska i Njemačka mogao bi dovesti do raspada EU

Autor: Poslovni.hr/H , 06. rujan 2017. u 13:07
Foto: Thinkstock

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je kako bi Europa u više brzina, koncept koji podržavaju Francuska i Njemačka, mogla rezultirati novim ‘brexitima’ i u konačnici dovesti do raspada EU-a.

"Europska unija službeno podijeljena u više unutarnjih zajednica u kojima će ekonomski snažnije zemlje s većim glasačkim kapacitetom imati pravo donošenja odluka o dobrobiti drugih, to neće biti privlačno", kazao je Duda na gospodarskom forumu u poljskoj Krynici, koji nazivaju i "Davosom istoka". 

"To bi zapravo bio početak kraja EU-a jer će potaknuti nove 'brexite'", kazao je Duda. 

Posljednjih se dana ponovo razbuktala debata o Europi više brzina, konceptu po kojem bi se neke zemlje u određenim područjima brže integrirale. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli je tjedan pozvao upravno na takvu formulu, rekavši da bi "naprednije" zemlje Unije trebale povesti put u produbljenje europske integracije.

Poljska i druge istočnoeuropske zemlje poput Češke, koje se još nisu pridružile eurozoni, zabrinute su da će se članice te skupine integrirati brže i dublje, a njih ostaviti daleko iza. 

Macronovu ideju podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 07.09.2017. u 09:55
treba izaći iz EU

Strašno . Opet se moliti nas negdje udome….

Držimo se mi Višegradske skupine i retrogardnih država! To će nam sigurno pomoći, posebno u razvoju društva, poimanju demokracije i toleranciji. Naravno, da oni koji gledaju izvan ruba vlastitog tanjura, vide više od drugih. Ako istočne članice EU-a ne žele dublje integracije, mogu bez problema napustiti EU-u ili ostati u drugoj ili trećoj brzini.


treba izaći iz EU

ma kuda, već smo bili u YU, sada u EU, jedino nam preostaje TU (Turska)

treba izaći iz EU

New Report

Close