Konačno počinje istraživanje nafte i plina u Federaciji BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2019. u 22:00
Koncesija za eksploataciju nafte i plina trajat će 25 godina/ Duško Marušić/PIXSELL

Ranija istraživanja pokazala su da se najveća nalazišta nafte i plina nalaze na području Dinarida, ali i u tuzlanskom bazenu.

Vlada Federacije BiH prije 15 dana potpisala je Ugovor s poznatim konzultantom u energetskom sektoru, kompanijom IHS Global iz Londona, koji je izabran na međunarodnom natječaju.

IHS će pomoći vlastima u pripremi natječaja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, prenosi Dnevni Avaz. 

Ugovor na 25 godina
Time je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine, piše Indikator.ba. Ranija su istraživanja pokazala da se najveća nalazišta nalaze na području Dinarida, ali i tuzlanskog bazena.  Iako je izbor konzultanta trajao gotvo tri godine, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za Avaz da se u Federaciji prvi put realizira projekt istraživanja nafte i plina putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata vrlo složena, financijski zahtjevna i rizična.

 

700 milijuna

dolara bio je spreman uložiti Shell u istraživanja u FBiH

"Dosadašnji geološki podaci i njihova analiza ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski zanimljivih rezervi nafte i plina", kaže Džindić.  "Naftna kompanija koja potpiše ugovor ulaganjem vlastitih sredstava obavit će istražne radnje u FBiH i utvrditi postojanje isplativih rezervi za eksploataciju", dodaje Džindić.  Pronađu li se isplative rezerve nafte i plina, konačan dogovoreni model ugovora trebao bi se realizirati na razdoblje od 25 godina. Razdoblje davanja konzultantskih usluga je 16 mjeseci i uključuje usluge koje se odnose na pripremu i organiziranje promocije FBiH, pripremu natječajne dokumentacije, organiziranje i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, ali i izradu preporučenih modela ugovora i optimalnih fiskalnih parametara. 

Nakon prve faze slijedi razdoblje pripreme ponuda od naftnih kompanija u trajanju od šest mjeseci. "Druga faza usluga uključuje davanje stručne pomoći prilikom evaluacije ponuda, pripremu strategije pregovora, organizaciju i vođenje pregovora s naftnim kompanijama s izradom konačnog prijedloga ugovora i izrada konačnog ugovora. Najduže predviđeno trajanje druge faze je šest mjeseci", objasnio je Džindić.  

Total nudi milijardu eura
Naftna kompanija Shell, koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala je u istraživanje uložiti 700 milijuna dolara. Jedna bušotina mogla bi stajati i do 75 milijuna dolara. Međutim, prije četiri godine povukli su se iz pregovora s vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum jer su se okrenuli novim nalazištima u Europi.  Francuski Total najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina u FBiH. Zainteresirani su još Key Petroleum iz Australije i Spectrum iz Velike Britanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close