Komisija odobrila izvoz BiH pilećeg mesa u zemlje EU

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2019. u 21:59
Peradari iz RS kažu da posebno strahuju hoće li dobiti suglasnost Hrvatske za izvoz piletine

Na odluku koju su bosanskohercegovački proizvođači čekali dugo suglasnost još moraju dati sve članice EU.

Europska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na popis zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, potvrđeno je za Nezavisne novine iz nekoliko izvora.

Službena potvrda ove informacije očekuje se kroz nekoliko dana. Početak izvoza odlagan je nekoliko puta, jer je EU od BiH tražila da se obave dodatna usaglašavanja.

Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi, koja se među prvima našla na popisu izvoznika, kaže kako su proizvođači na ovu odluku čekali dugo vremena, te da će do prvog izvoza proći još najmanje mjesec dana, upravo koliko vremena treba izvoznicima da obave konačne pripreme.

Nebojša Rakić, direktor Zajednice peradara Republike Srpske, kaže kako će sada sve članice Europske unije morati dati suglasnost na odluku EK, što će prolongirati izvoz još neko vrijeme, te da peradari posebno strahuju hoće li će dobiti suglasnost od Hrvatske. Inspektori EU su u svom izvještaju dali pozitivno mišljenje o izvozu mesa peradi u Europsku uniju, a nakon posjete kompanijama Madi, Ovako, Brovis i Agreks dali su dozvolu za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina na tržište Europske unije, a one još od tada čekaju da se s izvozom i krene.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je ranije kako BiH ima veliki potencijal za izvoz te vrste mesa, te da u zemlji postoji najmanje deset ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u zemlje Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close