Koliko zapravo dobro Zuckerberg barata kineskim jezikom?

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2014. u 18:34
Reuters

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg privukao je ovog tjedna veliku pozornost na konferenciji u Pekingu kada je na pitanja i odgovore odgovarao na mandarinskom.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg privukao je ovog tjedna veliku pozornost na konferenciji u Pekingu kada je na pitanja i odgovore odgovarao na mandarinskom, odnosno kineskom jeziku sjeverne grupe narječja.

Kada su ga na pekinškom sveučilištu Tsinghua pitali zašto je naučio ovaj jezik, Zuckerberg je naveo tri razloga: njegova supruga potječe iz kineske obitelji, ljubitelj je kineske kulture i bio mu je privlačan izazov.

Međutim, koliko je Zuckerbergovo znanje kineskog uistinu dobro? Sudeći po Malcomu Mooreu, Telegraphovom dopisniku iz Pekinga, šef Facebooka treba još puno toga naučiti. "Njegov kineski dovoljno je dobar da oduševi javnost, ali iskreno, četiri godine učenja dovele su ga samo do osnova. Kineski jezik za njega još uvijek predstavlja planinu na koju će se mnogi odrasli početnici vječno penjati, bez da stignu do vrha", kaže Moore, koji je četiri godine učio kineski svaki dan po dva sata, premda je, kako priznaje, u posljednje vrijeme zanemario 'domaću zadaću' zbog obiteljskih obveza.

Moore među ostalim citira i jednog svog kolegu koji je napisao da je Zuckerberg izgovarao riječi kao da su mu usta bila "puna mramora", što je fatalno u kineskom jeziku u kojem se i zbog male pogreške u naglasku može potpuno izgubiti značenje izgovorenog.

Međutim, kineski jezik nije problematičan samo za strance. Li Weihong, direktor Državne komisije za jezik u rujnu je kazao kako otprilike trećina Kineza ne govori mandarinski, odnosno preferira lokalne dijalekte. A od 900 milijuna ljudi koji ga mogu pričati mandarinski, samo ih 10 posto barata tim jezikom tečno.

Komentirajte prvi

New Report

Close