Koji je sljedeći Putinov korak?

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2014. u 17:09
Foto: Reuters

Analitičari prognoziraju da bi Putinov korak mogao biti blokiranje isporuke plina kroz Ukrajinu prema Europi

Dok svijet s nestrpljenjem očekuje odgovor Vladimira Putina na američke i europske sankcije Rusiji, analitičari financijske savjetničke tvrtke "Morgan Stanley" prognoziraju da bi Putinov korak mogao biti blokiranje isporuke plina kroz Ukrajinu prema Europi, piše finance.yahoo.com.

Putin treba izabrati između "pragmatičnog" odgovora koji bi zaustavio eskalaciju nasilja u Ukrajini u zamjenu za ukidanje sankcija, ili pak "patriotskog" rješenja koje bi podržavalo pro-ruske separatiste u Ukrajini, a to bi pojačalo sankcije i produbilo jaz Zapada- tvrde stručnjaci Jacob Nell i Alina Slyusarchuk iz "Morgan Stanleya".

Ako izabere "patriotsko rješenje" i zaustavljanje izvoza nafte, to bi imalo razorni utjecaj na ruski budžet (nafta čini 44% federalnih proračunskih prihoda) i trgovinu (nafta predstavlja 54% izvoza).

Pošto se na ovakav čin Rusija nije odlučila niti 80-ih za vrijeme hladnog rata, prije se očekuje da se Putin okrene drugom rješenju, a to je da Rusija blokira tranzit plina kroz Ukrajinu što bi poremetilo europsku opskrbu plinom, naglašavaju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close