Koje Zastavine tvrtke mogu izbjeći stečaj?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2016. u 21:59
Zastava kamione možda spasi posao za Vojsku Srbije

Francuski proizvođač priključnih vozila Trigano, zainteresiran je za Zastava INPRO.

Uprava srpske Grupe Zastava vozila ponovno je krajem prošlog tjedna s nadležnima u vladi Srbije razgovarala o statusu tvrtki iz sastava te kompanije, prije svega onih za proizvodnju kamiona, specijalnih automobila i priključnih vozila.

Čelnici Zastave žele od stečaja, koji je najavio Željko Sertić, srpski ministar gospodarstva, spasiti Zastava kamione, Zastava Specijalne automobile u Somboru, te proizvođača priključnih vozila Zastava INPRO, javlja Danas. Zato su čelnici Zastave s predstavnicima ministarstava gospodarstva i obrane razgovarali o proizvodnji neborbenih vojnih vozila u Zastava kamionima za potrebe Vojske Srbije, kao i rješavanju vlasničkog statusa pogona Sivi dom, koji je, 2010. zakupila Zastava INPRO i u njemu, nakon dolaska Fiata, nastavila proizvodnju automobilskih prikolica.

Zastavi INPRO je vlasništvo nad Sivim domom nužno jer je najveći europski proizvođač priključnih vozila, francuska kompanija Trigano, ozbiljno zainteresirana za privatizaciju te kragujevačke tvornice.  Za Zastava specijalne automobile zainteresirani su grčka tvrtka Spider, koja u zakupljenim pogonima somborske tvornice već proizvodi kontejnere, kao i austrijska kompanija Magna Steyr koja je s ruskim poduzetnikom Olegom Deripaskom pokušavala preuzeti Zastavinu tvornicu automobila, ali je Fiat imao bolju ponudu.  Izvjesno je da će u Grupi Zastava stečaj biti pokrenut u Holdingu, bivšoj Tvornici automobila, Zastava rezervnim dijelovima i Zastava hortikulturi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close