Tko hoće jesti meso, mora platiti porez

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2016. u 10:00
Foto: Thinkstock

Najmanje 43.000 litara pitke vode potrebno je da bi se producirao jedan kilogram govedine.

U Danskoj razmišljaju o uvođenju poreza na meso kao oblik borbe protiv klimatskih promjena. Prijedlog je to danskog Etičkog vijeća koji inicijalno želi oporezivati uzgajanje goveda. U budućnosti bi se porez trebao uvesti i na ostale životinje ovisno o tome koliko njihov uzgoj šteti okolišu.

"Danci su etički obavezni mijenjati svoje prehrambene navike", rekao je glasnogovornik Vijeća Mickey Gjerris. Dodao je i da se ne očekuje da će oslanjanje na potrošače da sami smanje konzumaciju mesa biti učinkovito.

"Učinkovit odgovor prema hrani koja šteti okolišu, a koji će ujedno pridonijeti osvješćivanju o klimatskim promjenama, mora biti jedinstveno što zahtijeva da društvo pošalje jasan znak kroz regulaciju", rekao je.

Gotovo cijelo Etičko vijeće poduprlo je uvođenje poreza na crveno meso – 14 od 17 članova glasalo je za prijedlog koji će uputiti danskoj Vladi na razmatranje.

Životinjska agrikultura je jedno od vodećih izvora stvaranja stakleničkih plinova. Prema UN-u, ona je odgvorona za 18% svih emisija na Zemlji što je više od svih štetnih emisija koje proizvodi ukupni međunarodni promet na planeti, prenosi Večernji list.

Zapravo, stoka sama proizvodi 10% ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova, a potroše i veliku količinu vode – najmanje 43.000 litara pitke vode potrebno je da bi se producirao jedan kilogram govedine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Znači treba hodat po selima i tamaniti goveda 🙂

Nekada je papir svašta trpio, a danas internet. Jedina razlika je što je na papiru svatko stavio potpis ispod svoje gluposti.


Rado bi pregledao taj izračun po kojem je potrebno 43000 litara vode za jedan kilogram govedine.

***ne postoji takav izračun, ali priznaj da fascinantno zvuči… isto kao i natposječno topli dan, natprosječno topli travanj ili natprosječno toplo ljeto makar cijelo prošlo ljeto nije bio niti jedan jedini dan sa većom temperaturom od 30(Varaždin, Čakovec, Koprivnica) a završili u klimatskom ekstremu…ovo s govedinom računajući njihovom matematikom iz njihovog paralelnog svemira prepunog medijske laži ispada da za kravu od 500 kila ode 21 500 000 litara vode… 2014. godine u Hrvatskoj je bilo 176 169 krava puta 21 500 000 litara vode iznosi 3 787 633 500 000… mozeš pročitat ovaj broj? al fascinantno izgleda, jel 😀

Rado bi pregledao taj izračun po kojem je potrebno 43000 litara vode za jedan kilogram govedine.

New Report

Close