‘Klimatske promjene su prijetnja ljudskoj rasi’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2012. u 08:15
Ban Ki Moon (EPA)

Abnormalno je sada postalo normalno”, kazao je šef UN-a na pregovorima o klimi.

 Ekstremne vremenske prilike su postale normalna stvar, ali one predstavljaju prijetnju ljudskoj rasi, kazao je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u govoru kojim je pokušao pregovore o klimi izvući iz slijepe ulice.

"Abnormalno je sada postalo normalno", kazao je šef UN-a na pregovorima o klimi koji se od 26. studenoga do 7. prosinca odvijaju u Dohi. Znakovi očitih promjena klime su svugdje, kazao je Ban Ki-moon, "od SAD-a do Indije, od Ukrajine do Brazila", upozorivši da je suša diljem svijeta ponovo uništila glavne usjeve. "Nitko nije imun na klimatske promjene – bili bogati ili siromašni. To je jedan od glavnih izazova za cijelu ljudsku rasu, naš način života, naše planove za budućnost", kazao je Ban.

Intervencija glavnog tajnika UN-a je pokušaj da se dogovori simboličko produljenje Protokola iz Kyota, sporazuma koji obvezuje 35 razvijenih zemalja da do kraja 2012. smanje ispuštanje stakleničkih plinova. Neproduljenje Protokola znači blokadu napora da se udare temelji novom globalnom UN-ovom sporazumu koji bi se trebao dogovoriti 2015, a stupio bi na snagu 2020. godine. Čini se da rekordno topljenje leda na Arktiku ove godine, podizanje razine mora i superoluje nisu dovoljno uvjerile izaslanike iz 200 zemalja u hitnost postizanja dogovora, piše Reuters.

Summit u Kopenhagenu održan 2009. također nije izrodio novi protokol koji bi naslijedio onak iz Kyota.

Komentirajte prvi

New Report

Close