Veliki klijenti traže druge opcije za čuvanje svog novca

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2020. u 14:33
Foto: Getty Images

Ovaj potez bogataša usljedio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa. To je posljedica politike koja je trebala spriječiti daljnje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švicarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za držanje novca u svojim sefovima.

Švicarski privatni bankari žale se kako su neki njihovi klijenti povukli veliki dio novca iz banaka kako bi ga sami čuvali, bez obzira na to što ova zemlja ima reputaciju najsigurnijeg i najpouzdanijeg mjesta na svijetu za čuvanje novca, piše portal Klix.ba. 

Ovaj potez bogataša usljedio je nakon pet godina negativnih kamatnih stopa, objavio je CNN. To je posljedica politike koja je trebala spriječiti daljnje jačanje franka, a koja je od privatnih banaka tražila da Švicarskoj nacionalnoj banci plaćaju naknade za držanje novca u svojim sefovima. Dio ovih troškova banke su prebacile na neke od svojih najjačih klijenata. Ovo se nije svidjelo onima koji su navikli zaradu od novca koji su dali na štednju, a za čije čuvanje sad moraju plaćati, pa su potražili druge opcije za njegovo skladištenje. Nekolicina klijenata preuzela je svoj novac kako bi ga smjestila u privatne sefove, tvrde službenici nekoliko tamošnjih banaka.

"Banka ispituje opcije s klijentima. Ako nam oni dopuste da napravimo neke druge stvari na kojima ćemo zaraditi novac, onda im ne naplaćujemo štednju, ali banke polako počinju gubiti mogućnost izbora u pokušaju da nađu način da ne naplaćuju čuvanje velikih iznosa novca", kaže Norman Villamin iz UBP-a. Tako su neke banke dovedene pred gotov čin i morale su početi naplaćivati negativne kamatne stope, koje su se pojavile 2015., a otežale su tamošnjim bankama stjecanje profita.

Credit Suisse, švicarska investijcijska banka, objavila je prošle godine kako će morati uvesti negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto za iznose veće od dva milijuna švicarskih franaka. Ovo znači da bi za klijenta koji želi ostaviti kao štednju tri milijuna franaka banke u jednoj godini morale naplatiti 7500 franaka. Zbog novog trenda, Švicarska nacionalna banka je lani priopćila kako će podići donju granicu za plaćanje negativne kamatne stope.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa uzmu sef u banci i zatraze isplati X miliona franak pa tamo smjenste, ako treba platiti za cuvanje na racunu 🙂

Sve se tresem, jadne banke i bogati klijenti.

New Report

Close