Kinezima profit nije najvažniji za ulaganja u regiji

Autor: Tomislav Oharek , 13. lipanj 2013. u 16:55
Peking državama JI Europe osigurava i vrlo povoljne kredite/FOTOLIA

Peking želi steći uporište za svoje kompanije u Europi, a države bivše SFRJ idealna su odskočna daska.

Kineske kompanije sve intenzivnije rade na osiguravanju uporišta u Europi, pri čemu profit nije najvažnija stavka. Jedan od zornih primjera te strategije je u elektrana Stanari u sjevernoj Bosni koju gradi kineska kompanija Dongfang Electric Corp., a riječ je o projektu vrijednom 550 milijuna eura.

 

550milijuna

eura vrijedan je projekt TE Stanari u sjevernoj Bosni kojeg radi Dongfang Electric Corp.

"Nije bilo mnogo dvojbi oko ove investicije. Dongfang je ponudio da će napraviti posao za gotovo upola manje od drugorangiranoga, a Kineska razvojna banka je posudila 350 milijuna eura potrebnih za financiranje projekta po izuzetno povoljnim uvjetima", rako je za Reuters Savo Mirković, tehnički direktor TE Stanari snage 300 MW, a gdje je prošlog mjeseca počela gradnja.Upravo je regija srednje i jugoistočne Europe posebno zanimljiva kineskim kompanijama koje se sve češće ovdje upuštaju i u financijski rizične projekte, a kako bi se što više ojačali pozicije na europskom kontinentu. "Kineske kompanije traže ulaznicu za Europu, a upravo im se ova regija čini kao odlična polazišna točka. Štoviše spremni su investirati dok ostatak svijeta vapi za svježim kapitalom. Riječ je o savršenom braku", smatra Gabor Gion, Deloitteov voditelj odjela srednjeeuropskih usluga za Kinu. A Stanari se savršeno uklapaju u strateške planove Dongfanga.

"Spremni smo spustiti naše profitne marže jer se nadamo kako će nam ovaj projekt poslužiti kao odskočna daska . Zanima nas tržište BiH, ali i susjednih zemalja", kaže Hu Minšeng, projektni direktor Dongfanga.Ta kompanija nije usmljena u proboju na tržište BiH gdje već državna kompanija Sinohydro gtradi hidroelektranu vrijednu 79 milijun dolara na Neretvi, a još pet kineskih kompanija je u užem izboru za partnera Elektroprivrede BiH u gradnji termoelektrane snage 450 MW vrijedne  više od 760 milijuna eura.Kinezima je energetika posebno zanimljiva zbog velike potrebe za ulaganjem u zastarjelu i tijkom posljednjih ratova oštećenu i uništenu energetsku mrežu u regiji, a s obzirom da igraju na dulje staze svakako im je privlačna i činjenica da gotovo sve zemlje regije pregovaraju ili su na pragu početka pregovora o ulasku u Europsku uniju.Ne treba zanemariti ni povijesne veze jer je bivša SFRJ imala poprilično dobre odnose s Kinom.

Promet

Kanal Dunav-Egejsko more

Stručnjaci kineske nacionalne kompanije China Gezhouba Group  su, nakon dvotjednog ispitivanja, ocijenili kako je izvediv projekt gradnja plovnog kanala od Dunava do Egejskog mora. Studija izvedivosti trebala bi biti gotova do kraja srpnja. No, o novcu ovisi hoće li doći do realizacije projekta, koji se smatra najvećim u Europi. Srbija ga nema, pa sve ovisi o tome hoće li novac doći iz kineskog razvojnog fonda za jugoistočnu Europu, koji raspolaže s deset milijardi dolara. Očekuje da bi interes mogle pokazati i Europske zemlje, posebno one kroz koje prolazi Dunav, jer bi kanal skratio put od Egejskog do Sjevernog mora. Zasad nema precizne projekcije koliko bi stajala gradnja kanala, no predsjednk Srbije Tomislav Nikolić tijekom predizborne kampanje govorio je o iznosu od 100 miijardi dolara. Stručnjaci smatraju da je taj iznos prevelik.

Komentirajte prvi

New Report

Close