Kinezi žele uložiti 300 mil. eura u Željezaru Smederevo

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2015. u 15:00
Puštena je u rad i druga visoka peć u Smederevu

Proizvođač čelika iz Kine planira uložiti u galvanizaciju i tvornicu šavnih cijevi, a uvjet Srbije je da ne bude otkaza.

Željezara Smederevo mogla bi još jednom dobiti novog vlasnika, nakon što su ovog proljeća propali pregovori s američkim Esmarku, a upravljanje tvornicom preuzela tvrtka HPK Engineering slovačkog poduzetnika Petera Kamaraša. Prema riječima srpskog premijera Aleksandra Vučića, vlada pregovara o strateškom partnerstvu s velikom kineskom kompanijom Hebei Iron and Steel (HBIS) oko prodaje Željezare Smederevo, a Kinezi nude najmanje 300 milijuna eura investicija.

Riječ je o kompaniji koja je najveći kineski proizvođač čelika, te treći na svijetu. "Kinezi su zainteresirani za ulaganje najmanje 300 milijuna eura u galvanizaciju i tvornicu šavnih cijevi. To bi značilo novi život, ne samo za radnike i Smederevo, već i za cijelu Srbiju", rekao je Vučić. Vučić tvrdi da je u pregovorima s kupcem uvjet Srbije da ne bude otpuštanja radnika iz Željezare Smederevo. On ističe da je cijena čelika u svijetu trenutno na najnižoj razini, od 380 dolara po toni, i dodao da će se morati povećati najmanje na 480 dolara po toni, nakon čega se očekuje profitabilnost proizvodnje u Smederevu. Čeličana je, navode Večernje novosti, u prva četiri mjeseca ove godine bila drugi izvoznik u Srbiji, nakon Fiata.

 

114,8milijuna

eura vrijedan je izvoz Željezare u prvom tromjesečju 2015.

U prvom tromjesečju ove godine izvoz željezare vrijedio je 114,8 milijuna eura, dok je u 2014. godini vrijednost izvoza iznosila 200,8 milijuna eura. U srpskoj vladi tvrde da je Srbija prestala davati subvencije za Željezaru, u kojoj radi više od 5000 radnika, te da se polako oporavlja pod vodstvom novog menadžmenta. Krajem prošlog tjedna puštana je u rad druga visoka peć u Željezari koja nije radila od svibnja 2011. Stavljanje u rad druge peći, kako je najavljeno, sljedeće godine povećat će proizvodnju za dodatnih 400 milijuna dolara. Izvršni direktor menadžmenta HPK Engineeringa u Željezari Smederevo i član Nadzornog odbora Peter Kamaraš čestitao je radnicima Željezare koji su gotovo čitav remont peći uradili sami.

Oko 90 posto vremena radili su radnici Željezare, uključujući i ugovarače, a samo tri tisuće sati strane kompanije. Kamarašova tvrtka je u ožujku u dramatičnim okolnostima preuzela upravljanje Željezarom. Bivši partneri Esmark i Peter Kamaraš zaoštrili su odnose nakon što je Esmark podnio tužbu protiv Kamaraša zbog, kako su naveli, podrivanja nastojanja kompanije Esmark Europe da privatizira Željezaru Smederevo, te su zatražili odštetu od 100 milijuna dolara. Kamaraš je, kako se navodilo, cilj postigao zloporabom poverljivih informacija koje je dobio od Esmarka, te je uvjerio članove Privatizacijskog povjerenstva da glasaju protiv privatizacije. 

Oporavili poslovanje

Detalji ugovora s Nizozemcima ostaju i dalje tajna

Sedam mjeseci nakon što je nizozemska kompanija preuzela upravljanje Željezarom i oporavila poslovanje, javnosti su još nepoznati detalji ugovora koji je ta kompanija potpisala s vladom Srbije. U Ministarstvu gospodarstva kažu da će detalji ugovora do daljnjeg ostati poslovna tajna, javlja Al Jazeera Balkans. Željezara je prvi put prodana 2003. US Steelu, koji iz nje izlaze osam godina kasnije. Vlada je otkupljuje za jedan dolar i raspisuje neuspješne natječaje za prodaju 2012. i 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close