Kinezi žele graditi 8 HE na Morači

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2019. u 22:00
Ekolozi i stručnjaci traže da crnogorska vlada odustane od gradnje na Morači

Instalirana snaga svih planiranih HE je 293,6 megavata, a godišnja proizvodnja 894,8 gigavatsati električne energije.

Kineska kompanija Norinco dostavila je crnogorskoj vladi ponudu za izgradnju osam kaskadnih hidroelektrana na rijeci Morači.

Bude li trajanje koncesije za korištenje rijeke Morače duže od 30 godina, što je očekivano, odluku o ovom projektu će, prema Zakonu o koncesijama, donijeti Skupština Crne Gore, piše Portal Analitika. Planom korištenja rijeke Morače, koji je dostavila kompanija Norinco, predviđena je izgradnja pet hidroelektrana na Morači i tri na njenim pritocima. 

Ponuda stara četiri godine
Ukupna instalirana snaga svih planiranih hidroelektrana je 293,6 megavata, a godišnja proizvodnja 894,82 gigavatsati električne enrgije. Iako još nema točnih podataka, jasno je da ukupna vrijednost projekta neće biti manja od 500 milijuna eura, budući da u energetici vrijedi pravilo da je za instaliranje jednog megavata potrebno milijun eura, a u složenijim projektima dva do dva i pol milijuna eura po megavatu.

Kompanija Norinco poznata je crnogorskoj javnosti jer je prije četiri godine poslala tehničku ponudu za gradnju elektrana na Morači. Tada je bila aktualna češka ponuda za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, pa je ponuda Kineza bila "na čekanju". Kako je u međuvremenu propao natječaj za izgradnju drugog bloka TE, a EU nije sklona novim termoelektranama, jasno je da će ponuda Norinca biti vrlo ozbiljno i pažljivo razmatrana, objašnjava portal, dodajući da će se cijela proizvodnja s Morače moći izvoziti u Italiju preko energetskog kabela.

 

500 milijuna

eura procijenjena je vrijednost osam hidroelektrana

Tehničko rješenje Kineza za hidroelektrane na Morači predviđa realizaciju projekta u dvije faze. U prvoj fazi gradile bi se HE Andrijevo i HE Zlatica, a u drugoj fazi hidroelektrane uzvodno od HE Andrijevo. S druge strane, prema tehničkoj dokumentaciji EPCG-a, sustav hidroelektrana na Morači obuhvaća četiri objekta: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalirane snage 238 megavata i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 gigavatsati. Sve četiri hidroelektrane bile bi izgrađene za šest godina, a ukupni troškovi procijenjeni su na oko 540 milijuna eura.

Opasna akumulacija
Međutim, ovo nije prvi put da Crna Gora pokušava izgraditi hidroelektrane na Morači. Natječaj za izgradnju na Morači propao je krajem 2011. godine jer nitko od potencijalnih ulagača nije poslao ponudu za gradnju HE Andrijevo. To se vjerojatno dogodilo zbog žestokog protivljenja nevladinih udruga, građana i Srpske pravoslavne crkve, koji su smatrali da akumulacija Andrijevo ugrožava Manastir Moraču.

Otpor gradnji nije se smanjio proteklih godina. Ekološka udruga Green Home, na pripremnom sastanku za Ministarsku konferenciju o tranziciji prema održivoj energiji na Zapadnom Balkanu, održanom 21. veljače 2019. u Podgorici, zatražila je da vlada odustane od izgradnje hidroelektrana na Morači "zbog devastacijskog djelovanja u prirodi i stanovništvu".  Isto misle u crnogorskom Centru za zaštitu i istraživanje ptica i stručnim krugovima na Prirodno-matematičkom fakultetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close