Kinezi ulažu 700 milijuna eura u gradnju Bloka 7 TE Tuzla

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 22:00
Potpisan aneks ugovora o gradnji energetskog objekta/Fotolia

Elektroprivredi BiH ponuđen je kineski kredit na 15 godina, no kompanija želi rok otplate od 20 godina, kako bi bila sigurna da može vratiti novac.

Na Sarajevo Business Forumu, velikom međunarodnom skupu u BiH, potpisana je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini. Naime, Kinezi će uložiti 700 milijuna eura u termoelektranu Tuzla. U Sarajevu je završen tehnički dio postizanja dogovora, odnosno potpisan je aneks ugovora kojim je dogovorena izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, javlja Al Jazeera Balkans.

Konačno slijedi potpisivanje ugovora o kreditu za izgradnju bloka s Kineskom razvojnom bankom, dobivanje nužnih dozvola, izbor konzultanata koji će obavljati nadzor izgradnje bloka u TE Tuzla, te izrada projekata. U Elektroprivredi BiH nadaju će da će svi ti koraci biti završeni do proljeća sljedeće godine, kada bi kineski radnici mogli doći u BiH i početi s izgradnjom Bloka 7 TE Tuzla.

Spas za rudnik Kreka
Novac za izgradnju rezerviran je u Kineskoj razvojnoj banci, ali je sada potrebno da se dogovori ročnost kredita, odnosno vrijeme otplate. Elektroprivredi BiH, koja je nositelj projekta TE Tuzla, i koja će vraćati novac za izgradnju bloka, ponuđen je kredit na 15 godina, no Elektroprivreda želi da se rok otplate produži na 20 godina, kako bi bila sigurna da može vratiti novac. Taj projekt važan je za elektroenergetski sektor u BiH, jer će TE Tuzla do 2027. godine morati zatvoriti pet blokova, koji poslije tog razdoblja neće moći proizvoditi električnu energiju. Stučnjaci upozoravaju i da je blok sedam jedina slamka spasa za rudnik Kreka, koji zapošljava oko četiri tisuće rudara, ali i za stabilnost energetskog sustava u BiH.  

"Mora se imati u vidu da ovakva Kreka, koja je dovedena pred kolaps i danas daje oko 40 posto energetskog ugljena za EPBiH, a mogućim padom rudnika Kreka ugrozio bi se cjelokupni energetski sustav", napominje Edin Delić s Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla. Dodatno, projekt Blok 7 će osigurati poslove za rudare u BiH u sljedećih pedeset godina. Zbog političkih borbi i čestih promjena političkih stranaka na vlasti na projektu Bloka 7 termoelektrane Tuzla izgubljeno je deset godina u traženju strateškog partnera.

 

50godina

bit će osiguran posao za BiH rudare nakon gradnje Bloka 7 TE Tuzla

Na samom početku planiranja završetak izgradnje bio je najavljivan za 2016., pa potom za 2017. godinu, Sada, ako bude sve kako se planira, novo postrojenje možda može biti završeno 2021. godine, objašnjava Jusuf Merić, bivši vođa projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. Blokovi 3, 4, 5 i 6 u sklopu termoelektrane Tuzla gasit će se od ove godine do 2027. Blok 4 se mora ugasiti 2018. godine, ali će vjerovatno raditi do 2020. godine jer Blok 7 još nije u izgradnji. Blok 5 se gasi 2022. ili 2023. godine, dok se Blok 6 gasi 2027. godine. Ali, time su već probijeni rokovi trajanja pogona.

Ulaganja u rudarstvo
Ukupna investicijska ulaganja u rudnike Kreka i Đurđevik u trogodišnjem razdoblju iznosit će 329,7 milijuna KM (više od 1,3 mlrd. kuna), rečeno je na prezentaciji o ulaganjima Elektroprivrede BiH u rudnike.  Rudnik ugljena Kreka investirat će 158,3 milijuna KM, a Rudnik mrkog ugljena Đurđevik 35,6 milijuna KM u nabavu opreme i mehanizacije, izgradnju novih rudarskih objekata i rekonstrukciju postojećih, kao i investicijske radove u postojećim i pripremu za izradu novih jamskih prostorija. 

Prostor za investicije u energetiku

Neiskorišteni potencijali
Drugog dana Sarajevo Business Foruma Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, govorio je mogućnostima ulaganja u energetiku u regiji. "Računajući ukupan potencijal koji iznosi 2,5 gigavata, samo deset posto ponude potencijala cijele regije aktivno je iskorišteno. Taj broj govori koliko ima prostora za investicije u sektoru energetike u regiji", objasnio je Trhulj. Prema njegovim riječima, napravljene su pojedine analize za države regije Zapadnog Balkana, a studija je pokazala da postotak gradnje elektrana uglavnom nije dosegnuo očekivanu i željenu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close