Kinezi ulažu 5 milijuna eura u biotehnološku tvrtku iz Ljubljane

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2018. u 08:00
Acies Bio djeluje u farmaceutskoj, kemijskoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji/FOTOLIA

Slovenska tvrtka očekuje još snažniji prodor na kinesko tržište i otvoreni pristup proizvodnim kapacitetima kompanije Desano.

Slovenska biotehnološka tvrtka Acies Bio zaključila je sporazum o strateškoj suradnji s kineskom tvrtkom Desano.

Riječ je o jednoj od vodećih kineskih kompanija u području farmaceutskih sastojaka i dodataka prehrani, koja će u Acies Bio uložiti pet milijuna eura svježeg kapitala, a zauzvrat će dobiti manjinski udjel u tvrtki, piše Delo. Investicija će tvrtki Acies Bio omogućiti intenzivnija ulaganja u razvoj vlastitih inovativnih proizvoda, a budući da će se s kineskom kompanijom strateški povezati, ljubljanska tvrtka očekuje još snažniji prodor na kinesko tržište i otvoreni pristup proizvodnim kapacitetima Desana.

U Kini djeluju od 2009.
"Ulaganje i stratešk savez temelje se na dugogodišnjoj suradnji, jer je Desano bio jedan od naših prvih kupaca na kineskom tržištu za koga smo razvili nekoliko vrlo uspješnih tehnologija i procesa, osobito na području vitamina i dodataka prehrani", rekao je Enej Kuščer, suosnivač i direktor tvrtke Acies Bio. Slovenska tvrtka osnovana je 2006. godine i trenutno zapošljava 35 stručnjaka, među kojima je mnogo doktora znanosti.

 

35 stručnjaka

zaposleno je trenutno u biotehnološkoj tvrtki Acies Bio

Najveći dio prihoda ostvaruje kroz provedbu istraživačkih i razvojnih usluga za farmaceutsku, kemijsku i poljoprivredno-prehrambenu industriju na tržištima Europe, Azije i SAD-a. Od 2009. godine djeluje i na kineskom tržištu. Tvrtka ulaže u razvoj vlastitih tehnologija i proizvoda na području održive industrijske biotehnologije, na primjer, proizvodnju vitamina B12 iz otpadne kisele sirutke. Također, ulaže u razvoj novih lijekova za rijetke bolesti i lijekova protiv bakterijskih infekcija rezistentnih na antibiotike, te u razvoj novih industrijskih tehnoloških procesa. Prošle godine, njihova tvrtka kćer TM3 Therapeutics počela je razvijati lijek za dječje neurodegenerativne bolesti. U tvrtki Acies Bio najveći potencijal za daljnji rast i razvoj tvrtke vide u svojim inovativnim proizvodima s visokom dodanom vrijednošću.

Prije dvije godine iz tzv. Junckerovog fonda dobila je 160 tisuća eura jamstava za pristup bankovnim kreditima.  "Budući da su naši istraživački projekti kapitalno vrlo intenzivni, potpore u obliku bankovnih jamstava Slovenskog poduzetničkog fonda i druge europske subvencije od iznimne su važnosti za daljnji razvoj tvrtke i pozicioniranje u konkurentnom međunarodnom tržištu", objašnjavao je tehnički direktor tvrtke Stefan Fujs.

Razvojni projekti
U to vrijeme, prije dvije godine, Acies Bio provodio je nekoliko razvojnih projekata iz područja biotehnologije, koji su bili u završnoj fazi testiranja ili prezentacije industrijskom sektoru. To je jedan od preduvjeta za ulazak na tržište i u industrijsku proizvodnju.  Desano je osnovan 1996. godine i jedna je od vodećih kineskih farmaceutskih tvrtki s mnogim proizvodnim centrima diljem Kine i Indije. Tvrtka zapošljava tisuće istraživača i nudi na svjetskim tržištima razvojne i proizvodne usluge kao i svoje proizvode uglavnom u području lijekova i prehrambenih dodataka. 

Pomoć oboljeloj djeci

Odobren lijek za rijetku bolest
Europska agencija za lijekove (EMA) prije dvije godine odobrila je oznaku CAB1803 za novi lijek za liječenje rijetke neurodegenerativne bolesti PKAN kojeg je proizvela ljubljanska biotehnološka tvrtka Acies Bio. Bolest je nasljedna, a od nje obično obolijevaju djeca.

Komentirajte prvi

New Report

Close