Kinezi ulažu 100 mil. € u tvornicu stakla za automobile u Pančevu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2014. u 22:01
Fiat automobili Srbija najveći je srpski izvoznik/REUTERS

Kompanija China Glass Holding Limited po veličini je sedma od 300 kineskih tvornica stakla, ali je u vrhu po tehnološkoj razvijenosti.

Srbija nastavlja s razvojem autoidustrije, prije svega proizvodnje dijelova za automobile.

Naime, početkom ovog tjedna predsjednik Gospodarske komore Srbije Željko Sertić razgovarao je s predstavnicima menadžmenta Fabrike stakla Pančevo u restrukturiranju i kineske korporacije China Glass Holding Limited o namjerama kineskih partnera da otvore poslovanje u Srbiji. Kompanija China Glass Holding Limited je po veličini sedma od 300 kineskih tvornica stakla, ali je u vrhu po tehnološkoj razvijenosti, te zapošljava oko 6000 radnika, dok je od 2005. godine je izlistana na burzi u Hong Kongu. "Reindustrijalizacija je osnovni cilj Srbije, što znači da će svaka incijativa za pokretanje rada kompanija koje su nekada bile velike imati podršku i Komore i lade", rekao je Sertić.

 

921,6mil.

eura vrijedan je izvoz kragujevačkog Fiata u prvih šest mjeseci 2014.

On je podsjetio kineske gospodarstvenike da je rok za podnošenje pisma o namjeri 15. rujan i da je odluka vlade da svi procesi privatizacije u Srbiji moraju završiti do kraja sljedeće godine, a obavijestio ih je i o poticajima za ulagače i o pogodnostima za izvoz na temelju sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima s Rusijom i Turskom, piše eKapija. Predstavnici kineske kompanije koji su posjetili proizvodne pogone i rudnik kvarcnog pijeska, na sastanku u Privrednoj komori Srbije najavili su dvije faze razvoja i investiranja. U prvoj fazi uložili bi oko 100 milijuna eura, prvo u proizvodnju ravnog stakla, zatim i stakla za automobilsku industriju po tehnolgiji britanske kompanije Pilkington, koja je jedan od suvlasnika kineske tvrtke.

Jedan od vodećih ljudi kineske korporacije Siangdung Zui istaknuo je da će time pančevačka tvornica postati jedan od najmodernijih proizvođača automobilskog stakla u Europi. U prvoj fazi investicije planira se uvođenje i doradne linije za građevinsko staklo, kao i zapošljavanje između 200 i 300 novih radnika.Ako se ostvare očekivani rezultati, kineski partneri investirali bi još 100 milijuna eura u tehnologiju za proizvodnju staklenih prizmi, ukrasnog kristalnog stakla i stakla za solarne panele. Zui je napomenuo da je korporacija dobila podršku kineskog Udruženja za staklo, kao i državnih organa da investira u inozemstvu.Koliko automobilska industrija znači za Srbiju najbolje pokazuje podatak po kojem je Fiat automobili Srbija (FAS) najveći izvoznik u Srbiji u prvoj polovici 2014. godine s izvozom automobila vrijednim 921,6 milijuna eura. Sedmomjesečni izvoz kragujevačke tvrtke automobila veći je 9,8 posto nego u istom razdoblju 2013. 

Komentirajte prvi

New Report

Close