Kinezi u utrci za vlasnika Sheratona

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 29. listopad 2015. u 10:49
Kineski je kapital lani preuzeo njujoršku Waldorf Astoriju/FOTOLIA

Kineski državni investicijski fond i dvije tvrtke od vlade u Pekingu traže dopuštenje za pokretanje procesa kupnje američkog hotelijera.

Kineski državni investicijski fond te dvije tvrtke, Shanghai Jin Jiang International Hotels grupacija i HNA grupa, izrazili su interes za kupnju hotelijerske kompanije Starwood Hotels & Resorts Worldwide u čijem se vlasništvu nalaze globalni brendovi poput St. Regisa i Sheratona.

U ovoj su utrci za prestižnu akviziciju tri aktera svoje ponude u protekla dva mjeseca predala kineskoj vladi koja će u sljedećih nekoliko tjedana odlučiti koja će kompanija pokušati kupiti Starwood, piše Wall Street Journal. Naime, vlada ne želi da kineske tvrtke međusobno podižu cijenu. Izvori bliski Reutersu kažu kako Starwood uslijed zanimanja bogatih istočnih investitora razmatra prodaju ne samo hotelskih kapaciteta već i ostale visokovrijedne imovine. Starwoodove dionice u utorak su skočile za 12,5 posto na 77 dolara čime je vrijednost kompanije zaokružena na 13 milijardi dolara.

Strani kapital u hotelijerstvu nije novost, pa su i ranije kineske kompanije kupovale prestižne hotelske brendove. Jedna od poznatijih je kupnja njujorške Waldorf Astorije koju je lani preuzeo Anbang Insurance. Taj je posao dovršen bez upletanja američke vlade.Malo je vjerojatno da će vlasti intervenirati i u ovu transakciju, ali bi pregovori lako mogli postati osjetljivi, upozorava Paul Marquardt, odvjetnik specijaliziran za strana ulaganja u SAD-u. Naime, dio objekata Starwooda koje Kina planira kupiti nalazi se u blizini vojnih objekata, što u pitanje dovodi namjere kineskih investicija. Starwood, kao ni tri interesanta, za sada nisu komentirali medijske špekulacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close