Kinezi u Srbiji bez carine i PDV-a

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2017. u 22:01
S Kinezima se pregovara o beogradskoj obilaznici i autocesti prema Crnoj Gori, Fotolia

Stručnjaci tvrde da će pruge i ceste stajati znatno više jer se država odrekla poreza.

Kineske kompanije koje će graditi pruge i ceste kroz Srbiju neće plaćati PDV i carine.

To je dio Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u podučju infrastrukture između vlada Republike Srbije i NR Kine, za čiji je Aneks 3 vlada Srbije dala “zeleno svjetlo” na posljednjoj sjednici, pišu Večernje novosti. U Ministarstvu građevinarstva kažu da je vrijednost svih ugovora za infrastrukturne projekte koje Srbija ima s Kinom 2,5 milijarde dolara.

Krediti Exim banke

Kad se uračunaju i projekti o kojima se pregovara, to je oko šest milijardi dolara.

U Ministarstvu financija nisu željeli reći za koliko će državni proračun biti oštećen, dok u Ministarstvu građevinarstva tvrde da neće izgubiti ni dinar.

“Infrastrukturni projekti koje Srbija i Kina zajedno realizuju financiraju se kreditima kineske Exim banke, a korisnik je Republika Srbija.

'Nije humanitarni projekt'

Kod svih projekata koji se financiraju zajmovima međunarodnih financijskih institucija, odnosno na temelju bilateralnih sporazuma, ugovorena vrijednost radova ne obuhvaća plaćanje carine i PDV-a”, objašnjavaju iz Ministarstva građevinarstva. Kineske kompanije rade na izgradnji dviju dionica na Koridoru 11, na obnovi pruge Beograd – Budimpešta i TE Kostolac A, a pregovara se i o izgradnji obilaznice oko Beograda, te nastavku autoceste prema Crnoj Gori.

Sporazumom je predviđeno da se izvođač radova na infrastrukturnim projektima oslobodi carine i PDV-a na uvoz, ali i na kupovinu robe i usluga. Međutim, stručnjaci smatraju da će ceste, pruge i drugi objekti koji će se izgraditi stajati mnogo više od ugovorenih cijena, jer se država odrekla poreza.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da je odricanjem od naplate carina i PDV-a Srbija napravila veliki ustupak Kinezima.

“Dosad je bila praksa da se donatori oslobađaju PDV-a za razvojne i humanitarne projekte, a ovdje je riječ o kreditu na koji će Srbija plaćati kamatu”, kaže Rajić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close