Prava ‘priča o igračkama’: Ovako izgledaju dani u kineskim tvornicama

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2014. u 16:15
Izvor: MorgueFile

Oko 75 posto igračaka u svijetu dolazi upravo iz Kine, gdje su radnici u prosjeku plaćeni 240 dolara mjesečno.

Postoji razlog zašto u kineske igračke svugdje jeftine. Oko 75 posto igračaka u svijetu dolazi upravo iz Kine, gdje su radnici u prosjeku plaćeni 240 dolara mjesečno, piše Business Insider.

Veliko siromaštvo u kineskim ruralnim područjima mnoge ljude tjera u gradove u kojima uglavnom dobivaju takav tip poslova.

Business Insider objavio je niz fotografija njemačkog fotografa Michaela Wolfa, koji pokazuje priču o radnicima u kineskim tvornicama igračaka. Fotografije možete pogledati ovdje.

U kratkim crtama, ovako izgleda 'prava priča o igračkama':

Svaki dan radnici u tvornicama dolaze 15 minuta prije početka radnog vremena, a među njima ima i studenata koji odrađuju 'praksu'. Umjesto da rade poslove koji su vezani uz njihovo obrazovanje, ti studenti obično rade u proizvodnim pogonima.

Pojedine tvornice obećavaju svojim radnicima 10-minutne pauze svaka dva sata. Međutim, to uglavnom ostane na obećanjima. Pauza za ručak traje pola sata, ali radnici se obično moraju vratiti ranije kako bi nastavili proizvodnju ili prisustvovali radnim okupljanima i sastancima (koji im inače nisu plaćeni).

Radni tjedan traje šest ili sedam dana. Prekovremeni rad mjesečno dosegne i do 200 sati, što je pet puta više od zakonskog limita. Žene rijetko dobivaju porodiljni dopust. Zbog toga mnoge majke šalju svoju djecu rođacima na selo da se brinu o njima dok one rade.

Proizvodnja igračaka u pravilu podrazumijeva i redovit kontakt s kemikalijama koje su opasne za zdravlje. Mnogi radnici uopće nemaju obvezu nositi sigurnosnu opremu, uključujući i one koji provode dugo vremena u bojanju igračaka. Radnik na bolovanju u pravilu ne dobije punu mjesečnu plaću.

Migrantice koje navrše 30 godina obično se smatraju prestarima za rad u tvornici i najčešće dobivaju otkaz. Inače, prelazak na novi posao je relativno lagan, ali to ne prati povećanje u plaći.

Radnici migranti ne dobivaju državne olakšice niti zaštitu, premda zakon obećava ista prava za sve. Drugim riječima, postaju u očima vlastite države postaju – otpadnici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nijemi grad- izvrstan film o sličnoj temi…..

New Report

Close